Cikkek listázása

Német László SVD az egyházmegye második püspöke

Püspökszentelésre készül Nagybecskerek

Szerző: VR, MK

A magyarországi Apostoli Nunciatúra közleményben tudatta, hogy XVI. Benedek pápa Német László SVD atyát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát április 23-án nagybecskereki (Zrenjanin, Szerbia) megyés püspökké nevezte ki. Erdő Péter bíboros fogja püspökké szentelni július 5-én a nagybecskereki székesegyházban, ünnepélyes szentmise keretében.
Német László 1956. szeptember 7-én született a vajdasági Hódságon (Odžaci), a volt Jugoszlávia területén. Szabadkán érettségizett, majd 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába, azaz a verbita missziós szerzetesrendbe. Lengyelországban végezte szerzetesi, filozófiai és teológiai tanulmányait. 1982. szeptember 8-án tett szerzetesi örökfogadalmat, 1983-ban szentelték pappá. Két évig a volt Jugoszláviában működött, majd elöljárói további tanulmányok céljából Rómába küldték (1985–1987). 1987-től 1990-ig katolikus egyetemi lelkész volt a Fülöp-szigeteken. A Gergely Egyetemen dogmatikából szerzett doktorátust 1994-ben. Tíz évig az osztrák rendtartományban élt. Tanított az ottani és a lengyelországi verbita, illetve a zágrábi jezsuita főiskolán. Budapesten két ízben volt vendégelőadó a Sapientia Főiskolán. 2000-től a Szentszék nemzetközi szervezetek mellett működő bécsi állandó képviseletén teljesített szolgálatot.

2004 tavaszán települt át Magyarországra, mivel a verbita rend általános rendfőnöke 2004 februárjában kinevezte magyarországi tartományfőnöknek. E megbízatást 2007. május 1-jéig látta el. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006. július 15-én választotta titkárává és a testület szóvivőjévé.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>