Cikkek listázása

„Az élet dolgai” a Képmás zenekarral

Értékorientált szöveg, élő zene

Szerző: Kovács Ágnes

Nevük egyre ismerősebben cseng nemcsak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiataljai, hanem a világi fiatal közösségek előtt is. A Képmás zenekart, a 15 éves egyházmegye zenei világának emblematikus csapatát a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya társszékesegyház plébániája fogadta be. A zenekar létrejöttéről, működéséről, céljairól kérdeztük az együttes két alapítóját és vezetőjét, Kardos Györgyöt és Bolega Lászlót.
Kardos György: – 1995-ben kezdtem el a hitoktatói pályát Nyíregyháza Borbánya nevű városrészében. Rögtön az első ünnepekkor éreztem annak igényét, hogy fiatalokkal zenéljünk ezeken az alkalmakon. Az ezt követő tíz esztendőben sok tehetséges fiatal volt tagja az akkori zenekarunknak, akikkel különböző közösségi alkalmakon zenéltünk: pásztorjáték, anyák napja, családi napok, jótékonysági műsorok… Öt éve kezdtem dolgozni a nyíregyházi főplébánián ifjúsági referensként. Ekkor ismertem meg Laci barátomat.

Bolega László: – 2003 őszén kerültem a Nyíregyházi Főiskolára, hittanár-történelem szakra. Odahaza Maga László plébános tanított gitározni. Az ő lelkesedése és a hozzá kapcsolódó egyházi élményeim arra késztettek, hogy továbbra is megmaradjak az Egyház kötelékében. Az első két-három évben ezt a közösségi zenélést Gyurival közösen továbbfejlesztettük, de egyre erősebb lett bennünk az igény a minőségi zeneszolgáltatásra. Így alapítottuk meg 2006 augusztusában a Képmás zenekart képzett zenészekkel. (Bolega László – akusztikus gitár, ének; Bukovinszki Boglárka – fuvola, vokál; Halhóber Gábor – basszusgitár; Jánvári György – szólógitár; Kardos György – kongák, ütőhangszerek; Sasfalvi Nóra – vokál, ütőhangszerek; Zabán László – vokál, tambura.) Nagyon sok időt együtt töltünk, hiszen hetente két-három alkalommal próbálunk a nyíregyházi plébánián.

– A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ebben az évben ünnepli fennállásának 15 éves évfordulóját. Az egyházmegyei identitástudat megerősítéséből a zenekar is kivette a részét.

K. Gy.: – 15 év alatt az új egyházmegyében színvonalas programok alakultak (Egyházmegyei Gyermeknap, a három egyházmegyei ifjúsági találkozó, közösségi programok), ezek szervezésében, megvalósításában mi is szerepet vállalunk. Ezeken a lelki programokon törekszünk a tőlünk telhető legjobb zenei minőség megvalósítására is.

B. L: – Az egyházi szolgálat mellett minden félévben önálló koncerteket adunk Nyíregyházán, valamint más városok, falvak plébániáin, művelődési házaiban. Az elmúlt esztendőben jártunk Kisvárdán, Debrecenben, Újfehértón, Demecserben, Máriapócson, Nyírtelken, Alsódobszán és a Mandala Dalszínház 15 éves jubileumi gálaműsorában is felléptünk a nyíregyházi Szabadtéri színpadon.

– Műfajként az intellektuális pop-rock felé orientálódik a Képmás zenekar. Beszélhetünk letisztult, határozott irányvonalról?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>