Cikkek listázása

Ellentétes irányú törekvések az EU-n belül

Szabad vasárnap itt, 65 órás munkahét ott

Szerző: sy

Az Európai Unió munkaügyi minisztereinek június 10-én kötött luxemburgi megállapodása a 48 órás munkahét 60-65 órára történő lehetséges meghosszabbításáról határozott. A megállapodástervezet értelmében a munkáltatóval kötött megállapodás alapján akár hatvan órát is dolgozhatnak a jövőben az uniós munkavállalók (ügyeleti munkakörökben ez 65 óra is lehet).

A magyar szakszervezetek elutasítják az uniós döntést, hiszen a tervezett módosításokat már korábban is ellenezték. Herczog László, a munkaügyi tárca szakállamtitkára szerint biztató, hogy az irányelv számos kérdést nemzeti hatáskörbe utal, az előírásokat nem kell automatikusan beépíteni a magyar jogrendbe. A június elején született ideiglenes döntést egyébként még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is, ezért a heti munkaidő meghosszabbításának ellenzői továbbra is lobbizhatnak az ügyben.

Az uniós hír szinte azzal egy időben érkezett, hogy hazánkban ötpárti megbeszélést tartottak a Munka Törvénykönyve és a Kereskedelmi Törvény módosítására elkészített kereszténydemokrata javaslatokról. A javaslatok a vasárnapi munkavégzésre, illetve a boltok vasárnapi nyitva tartására vonatkozóan állapítanának meg új szabályokat. A Kereszténydemokrata Néppárt javaslata szerint a Munka Törvénykönyvének módosításával jelentősen szűkíthetnék a vasárnap, rendes munkaidőben kötelezően elrendelhető munkavégzés lehetőségét, illetve az új szabályozás a jelenlegi kivételek szűkítésével általánossá tenné az 50 százalékos vasárnapi pótlékot. A főszabály a vasárnapi zárva tartás lenne. Ez alól kivétel a vendéglátó üzlet, a kereskedelmi szálláshely, a virág-, az édességüzlet és az üzemanyagtöltő állomás, valamint a pályaudvaron, repülőtéren, üzemanyagtöltő állomáson belül működő, legfeljebb 280 négyzetméter alapterületű üzlet. Nem kellene vasárnaponként zárva tartani az olyan üzleteket sem, amelyeknél a nyitva tartás nem járna munkavállaló foglalkoztatásával. A javaslat értelmében a kereskedő az általa választott napokon évi 12 vasárnapon szabadon nyithatná ki az üzletét. Ezzel lehetőséget kapnának az üzlettulajdonosok arra, hogy például a nyári balatoni szezonban vagy a karácsonyi időszakban vasárnap is nyitva tartsanak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>