Cikkek listázása

Hopp Ferenc utazásai és kincsei

Amikor kinyílt Ázsia kapuja

Szerző: b.z.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum új, minden eddiginél látványosabb, interaktív kiállítással várja a látogatókat. Az Amikor kinyílt Ázsia kapuja című tárlat a világutazó, műgyűjtő, mecénás, fotográfus és múzeumalapító Hopp Ferenc kalandos életét idézi meg. A múzeum névadójának legszebb 650 úti emlékét bemutató kiállításon „életre kel” a keleti bazárok hangulata, a 19. századi India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán. Az utazást megörökítő régi fotográfiák és fényképezőgépek épp úgy fontos szereplői az exposénak, mint a korban oly népszerű sztereofelvételek, továbbá Hopp úti leveleinek legjellemzőbb részletei is hallhatók lesznek.
Hopp Ferenc 1833-ban született Morvaországban. Rokonok révén került Pestre, ahol mint optikusinas kezdett tanulni és dolgozni a Calderoni cégnél. Miután megszerezte segédlevelét, két évre Bécsbe, majd négy évre az Egyesült Államokba ment, hogy ott szakmai gyakorlatra tegyen szert. Hazatérve betársult a cégbe, amelyet – megtartva a Calderoni és Társa nevet – 1864-ben átvett és továbbfejlesztett. Az optikai profil mellé meghonosította Magyarországon a tanszerek és iskolai szemléltetőeszközök gyártását.

A cég virágzása lehetővé tette, hogy ötvenéves kora után kedvtelésből utazzék. Meglátogatta a világkiállításokat, és több kisebb-nagyobb utazás mellett 1882 és 1914 között ötször körülutazta a Földet. Hopp utazásairól beszámolt a Magyar Földrajzi Társaság ülésein, több úti beszámolója nyomtatásban is megjelent, ezeket gyűjtött és saját készítésű fényképeivel illusztrálta.

A 19. század végén a Távol-Keletre induló hajóutak első állomása az egyiptomi Szuezi-csatorna kikötője, Port Said volt, ahol a helyi bazárokban már meg lehetett kapni a Közel- és Távol-Kelet legkülönfélébb kincseit. Az Andrássy úti villában most nyílt kiállítás egy közel-keleti bazár bemutatásával idézi fel Port Said hangulatát, ahol Hopp Ferenc világ körüli útjai során háromszor is megfordult.

Indiába 1882-ben látogatott el. Az itt vásárolt tárgyai – miniatúrák, kerámiák, kasmíri lakkok, márvány dísztárgyak, ékszerek stb. – élményeit, tapasztalatait illusztrálják. E sokszínű ország öltözködése bizonyosan rabul ejtette., így a kiállításon többek között a hagyományos indiai női viseletet, a szárit is megtekinthetik a látogatók.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>