Cikkek listázása

Interjú Gyürki Lászlóval

Az evangélium szolgálatában

Szerző: Horváth István Sándor

2008-ban a magyar katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok közösen ünneplik a Biblia Évét. A Vatikán pedig Szent Pál-évet hirdetett, amely 2008 júniusában kezdődik. E két évhez kapcsolódóan a Szentírás iránti szeretetéről kérdeztük dr. Gyürki László atyát, biblikus professzort, a Szombathelyi Egyházmegye immár nyugdíjas papját.
– Mikor találkozott először a Szentírással?

– Édesanyámnak volt egy olcsó kiadású újszövetségi Bibliája. Kisgyermekkoromban szívesen forgattam, olvasgattam belőle, s mindig nagy öröm volt számomra, amikor megtaláltam benne azt a részt, amit a vasárnapi szentmisén hallottam az evangéliumban. Abban az időben szívesen ministráltam. A plébánián felfedeztem a Káldi Biblia átdolgozott kiadását. Nagy érdeklődéssel olvastam a Bibliát, s úgy emlékszem, hogy 11-12 éves koromra már az egészet elolvastam.

– Melyek voltak a legmegragadóbb történetek a gyermek számára?

– A történeti, olvasmányosabb részek tetszettek a leginkább, mint például Sámson, Dávid király, Sámuel és más próféták történetei. Nagyon izgalmasak voltak számomra ezek az elbeszélések. Karácsonyi ajándékként egyszer a család kapott egy könyvet, amelynek A Biblia története a magyar nép számára volt a címe. E könyv segítségével még többet megtudtam a Bibliában található eseményekről.

– Mikor szerette meg a Szentírást?

– 12 évesen Szombathelyre kerültem a kisszemináriumba. A rektorunk, Géfin Gyula arra bíztatott bennünket, hogy tanuljunk meg kívülről egy-egy fejezetet az evangéliumból. Ha felmondtunk neki egy fejezetet, ajándékkönyvet kaptunk tőle. Az ő buzdítására megtanultam az egész Máté evangéliumot. Ez eléggé ritkaság számba ment, mert iskolatársaim csupán egy-egy fejezetet tudtak kívülről. Ekkor szerettem meg a szentírást, s az Írás iránti szeretetem később tovább nőtt.

Az 1948-50-es években országos ifjúsági bibliaversenyeket szerveztek általános iskolások és gimnazisták számára. Az első évben a három szinoptikus evangélium, a következőben mind a négy evangélium, a harmadik évben pedig a négy evangélium és az Apostolok cselekedetei szerepeltek a versenyen. Első díjakat nyertem, és ajándékul többek között latin és görög Újszövetségi szentírást kaptam. Ez felkeltette érdeklődésemet a görög nyelvű Biblia iránt.

Amikor kispap lettem és elkezdtem a győri szemináriumban a teológia tanulását, már egyértelmű volt számomra, hogy a tantárgyak közül a szentírástudománnyal szeretnék mélyebben foglalkozni. Másodéves kispapként a Központi Szemináriumba kerültem Budapestre. Itt a szentírás-magyarázatot a héber és görög eredetiből tanultuk. Nagy esemény volt számunkra, amikor a kispapévek alatt megjelent az Újszövetség Békés Gellért és Dallos Patrik fordításában. Modern nyelvezete, könnyen kezelhető formája megnyerte mindenki tetszését. Nagy örömmel olvastam én is az új magyar fordítást.

– Volt-e professzor úrnak abban az időben saját teljes Bibliája?

– Azokban az években már nem lehetett megvásárolni a boltokban az 1927 és 1933 között megjelent ötkötetes Szentírást, mert elfogyott. Az antikváriumban előjegyeztettem egy Szentírást. Vártam, hogy valaki bevigye, és megkaphassam. Harmadéves lehettem, amikor így megvehettem a három kötetes Ószövetséget 500 forintért. 1953-ban ez igen nagy összeg volt. Mind a mai napig őrzöm ezt az első Bibliámat. Később újraköttettem, és ezt vittem Rómába, amikor ott tanultam a bibliatudományt a Biblikus Intézetben. Nagyszerű alkalom volt ez a könyvek könyvének mélyebb megismerésére. Sajnos, a második évben súlyosan megbetegedtem, és emiatt haza kellett térnem. De plébánosként továbbra is intenzíven foglalkoztam a szentírástudománnyal. Sok folyóirathoz, könyvhöz hozzájutottam, miközben saját népszerűsítő írásaim is megjelentek.

Természetes volt számomra, hogy licencia és doktori disszertációmat biblikus témából írom. Ebben az időben kerültek elő a kumráni leletek, amelyek lázba hozták a Biblia szakembereit. Érdeklődéssel kísértem én is mindazt, amit tanárainktól megtudtunk a leletekről.

– Melyik szentírási idézetet választotta újmisés papi jelmondatául?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>