Cikkek listázása

Betegellátó segítő szolgálat – Kamilliánus Család

Az Egyház „egészségügye”

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Nem múlik el nap, hogy ne hallanánk az egészségügy átalakításáról. A betegséggel együtt járó lelki bizonytalanság azonban csak fokozódik a jelenlegi átalakulásban. Ezért különösen fontos az a szolgálat, amelyet az Egyház végez a kórházakban a lelkigondozás területén.

Reskovits Miklósné, Erzsike lassan két évtizede töretlen szorgalommal járja az egri kórház kórtermeit, ahol civil áldoztatóként viszi el a betegeknek az Oltáriszentséget. Elbeszélget velük, bátorítja, vigasztalja őket. Sokakat hozzásegít ahhoz, hogy a lelkipásztornál elvégezzék szentgyónásukat vagy felvegyék a betegek kenetét. 

– Hogyan indult el ez a szolgálat?

– Amikor Seregély István érsek úr 1987-ben Egerbe került, hamarosan megbízást adott civileknek az oltár körüli segédkezésre, áldoztatásra. Ezt férfiak látják el mind a mai napig, de a nőknek is adott megbízást, hogy otthon és a kórházban betegeket látogassunk, majd megkaptuk az áldoztatási engedélyt is. Mindezt egy felkészítés előzte meg. Eleinte csak ismerősökhöz mentünk be, de aztán tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb igény van erre. Azt is láttuk, hogy mind a kórházban dolgozók, mind a betegek elszoktak attól az elmúlt évtizedekben, hogy ilyesmire mód és lehetőség van, ugyanakkor nagyon megörültek a lehetőségnek. Ekkor karácsony alkalmával megpróbáltunk többeket megszólítani, hogy jöjjenek segíteni. A kórházat magunk között beosztottuk, és osztályokra járva megkérdeztük a betegeket, hogy ki akar gyónni, áldozni, ha pedig más felekezetűek, akkor arra is lehetőség van, hogy az ő lelkészüket is értesítsük. A mai napig ez a gyakorlat.

– Hogyan készültek fel a betegekkel való foglalkozásra?

– A hazai mozgássérültek segítői rendszeresen jártak ki Ausztriába, a kamilliánus rendbe, ahol Anton Gots magyar származású atya, aki Ausztriában volt a kórházpasztoráció koordinátora, lelkigyakorlattal, szakmai tanfolyamokkal segítette őket. Az egyik alkalommal akadt még néhány hely a karitászmunkatársaknak is. Ács István püspök úr kért meg minket, hogy menjünk ki erre a lelkigyakorlatra, tanfolyamra, hogy tapasztalatot szerezzünk. Ez nagy kegyelem volt számunkra. Anton Gots atyától kaptuk az első tanácsokat, és tőle hallottunk a kamilliánus harmadrendről, azaz a Kamilliánus Családról is. Hazatérve Ács püspök arra kért bennünket, hogy próbáljuk meg ezt a családot megszervezni. Kezdetben 25-30 ember érdeklődött. A jelentkezők jó szándékúak voltak, de tapasztalatlanok a segítésben, ezért egy tanfolyamon készítettük fel őket. Eleinte háziorvosoktól kértünk és kaptunk címeket, házakhoz mentünk el. Egy idő után a kórházi orvosokat is felkerestük. A kórház igazgatója szívesen fogadta a kezdeményezést, maga is vallásos ember lévén. Olyan orvossal is találkoztam, aki ugyan nem volt hívő, de mégis tisztában volt azzal, hogy a betegeknek szükségük van erre a szolgálatra, ezért hozzájárult ahhoz, hogy az osztályán működjünk.

– Az évek során hogyan változott a betegekkel való kapcsolatuk?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>