Cikkek listázása

A Mediciek fénykora

Szerző: Bodnár Zita

A reneszánsz korának Firenzéjéről ad átfogó képet a Szépművészeti Múzeumban január 24-től látható nagyszabású kiállítás, amelynek címe: A Mediciek fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében. A tárlat a humanizmust és a reneszánsz művészetet pártoló Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóján nyílik, ezzel indítva a Reneszánsz Évhez kapcsolódó kiállítások sorát.

A kiállítás vezérfonala a Mediciek és a város közti kapcsolat. Firenze a 15. század elejétől két évszázadon át Itáliában és Európában is egyedülálló művészeti virágzást élt meg. Ehhez döntően hozzájárult, hogy a 15. századtól gazdasági vezető szerepet betöltő, majd politikai vezető szerephez jutó Medici család rendkívül élénken érdeklődött a művészetek iránt. Környezetükben, a későbbiekben pedig udvarukban a korszak legnagyobb festői, szobrászai, építészei, ötvösművészei alkottak. Az észak-itáliai város ebben a két évszázadban a reneszánsz szülőhazája, művészeti nagyhatalom. A kiállítás gazdag válogatással, a szépség megannyi arcát megmutatva, ennek a legnemesebb értelemben vett nagyhatalmi státusznak a tanúbizonyságait vonultatja fel.

A kiállítás a két évszázadot szimmetrikusan két nagy részben mutatja be. Az első időszakkal (quattrocento) foglakozó szakasz a kereskedő és bankárcsalád vállalkozásairól, gazdasági megerősödéséről ad képet, majd a Cosimóval kezdődő felemelkedésüket mutatja be. Azt az időszakot állítja a látogató elé, amikor a Mediciek hatalmuk megszilárdítását már párosították a nagy hatású kulturális művészetpártolással. Ennek a korszaknak legjelentősebb képviselője az il Magnificónak (fenséges) nevezett Lorenzo, akinek irányítása alatt Firenze Itália művészeti és kulturális fővárosává és politikai stabilizáló erejévé vált. Az első rész utolsó része a család mecénási tevékenységének a művészeti életre tett hatását és az ekkor született alkotásokat mutatja be.

A második, a cinquecentónak szentelt részben a család hírnevét tovább erősítő, a dinasztiából kikerülő pápákat (X. Leó, VII. Kelemen), uralkodókat (Medici Katalin, Medici Mária) és a nagyherceggé vált Medicieket ismerheti meg a közönség, és átfogóan azt az időszakot, amikor a család egész Toszkánára kiterjesztette hatalmát. Ekkor bízza meg I. Cosimo a későbbi múzeumnak helyet adó Uffizi építésével Giorgio Vasarit és alapítja meg a Képzőművészeti Akadémiát.

A kiállítás anyaga a bemutatott időszakban alkotó legrangosabb mesterek műveit különféle műfajokban – festmények, szobrok, domborművek – reprezentálja.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>