Cikkek listázása

Nézőtér

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Good

Még az amerikai premiernél is korábban mutatják be hazánkban a Viggo Mortensen (A Gyűrűk Ura) főszereplésével készült Goodot, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a filmet teljes egészében Magyarországon forgatták, és a produkcióban egy magyar cég is részt vett (így nemcsak az ismerős helyszíneket, de az ismerős arcokat is nagy örömmel vadászhatjuk benne). A II. világháború küszöbén álló Németországban egy jóravaló, a náci eszméket egyáltalán nem támogató irodalomprofesszor és író alaposan belekeveredik a nemzetiszocialista politikába. John Halder az eutanázia kérdését tárgyaló könyvével felhívja magára a pártvezetés figyelmét, és innentől kezdve megállíthatatlanul sodródik bele az eseményekbe. Morális drámája során tanúi lehetünk annak, hova vezet, ha egy jó ember folyamatosan rossz döntéseket hoz.

Hazugságok hálója (Body of Lies)

Újra együtt a nagy csapat! Ridley Scott ismét kedvenc színésze, Russell Crowe főszereplésével forgatott, és a sikeres pároshoz Leonardo DiCaprio is csatlakozott. A Hazugságok hálója azonban nemcsak a sztárparádé miatt érdemes a figyelmünkre, hiszen izgalmas történetében megvan mindaz, ami az Amerikai Egyesült Államok Közel-Keleten folytatott külpolitikáját jellemzi. Két szerepmodellt látunk: míg a beépített ügynökként a terepen (Jordániában) dolgozó Ferris megtanul arabul, és nemcsak ismeri, de tiszteli is a helyieket, addig főnöke, az irodai dolgozó Hoffman cinizmusával, nemtörődömségével és tudatlanságával rendre félreviszi az akciókat. A film így amellett, hogy feszült és profi módon levezényelt akcióthriller, rendkívül okosan megírt forgatókönyvéből tanulhatnak is a nézők.

Alvajárók (Sleepwalking)

Az elsőfilmes Bill Maher független filmje szépen, érzékenyen megrajzolt felnőtté válási történet/családi dráma, nagyszerű színészi alakításokkal még a mellékszerepekben is (csak néhány név: Charlize Theron, Dennis Hopper, Woody Harrelson). A kicsapongó életet élő fiatal anya szorult helyzetében gyermekével együtt öccséhez költözik, majd lelép, magára (és a fiatalemberre) hagyva 12 éves lányát. Ekkor szívhez szóló road movie kezdődik, melynek során nagybácsi és unokahúg a tékozló anya nyomait kutatja, és közben egymáshoz is közelebb kerül. Habár az Alvajárók egyfolytában váltogatja a főhősöket (hol az anya, hol az öcs, hol a gyerek lép elő központi figurává), ez egyáltalán nem válik zavaróvá, sőt így lesz komplett ez a megható és felkavaró történet, aminek érdekes módon még a sematizmus csapdáit is sikerül elkerülnie..

Karácsonyi DVD-újdonságok: Quo Vadis

Henryk Sienkiewicz regényének színes, monumentális filmváltozata 1951-ből: fényűző díszletek, látványos tömegjelenetek adják a hátteret a római keresztényüldözés korában játszódó szerelmes történethez, melynek főszerepeiben a kor nagy sztárjait, Robert Taylort és Deborah Kerrt láthatjuk, míg a tébolyult Nero császárt Peter Ustinov alakítja. Gazdagon felszerelt díszkiadásban is kapható.
Narnia krónikái – Caspian herceg
A C. S. Lewis vallási allegóriákon alapuló fantasy-sorozata alapján készült második film újabb csatába szólítja a Pevensie testvéreket Narnia mesebirodalmában. Ezúttal nem szörnyekkel, hanem a hatalomvágytól megrészegült emberekkel kell szembeszállniuk, hogy újra elhozzák a békét Narniába. A film készítéséről szóló, magyar feliratos kisfilmek kiválóak.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>