Cikkek listázása

Karácsonyi énekeink történetéből

Égi és a földi muzsika – karácsony éjjel

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Lambert Attila

Ahogyan a zene egykorú az emberiséggel, a Megváltó születését ünneplő énekek is egyidősek az újszövetséggel. „Mennyei sereg sokasága vette körül az angyalt és dicsérte Istent: Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség a jóakaratú embereknek!” Ebben a legelső karácsonyi kórusban – bár az evangélium nem említi, hogy valóban énekeltek-e az angyalok, de az ember így képzeli – összekapcsolódott az égi és a földi muzsika.
Azóta kísérik a megtestesülés ünnepét énekek, melyeknek gyökerei az őskeresztény időkig, sőt még távolabbra nyúlnak vissza. Hiszen talán egyik legszebb adventi, Üdvözítő-váró énekünk, a Harmatozzatok, égi magasok kezdetű, Izajás próféta gondolatait hordozza.

Legelső énekgyűjteményeink még több, a Biblia szavaiból született, hitigazságokat sűrítő őskeresztény himnuszt őriztek, melyeket azonban már csak a kutatók ismernek. Viszont számos, ma kedvelt karácsonyi énekünkben is a Szentírás szavai tükröződnek vissza, őrizve a legrégebbi hagyományokat. Általunk is használt szövegük nagyrészt az egyházi zene 19-20. század fordulóján bekövetkezett felvirágzása idején születtek ismert és kevésbé ismert költők tollából. Tárkányi Béla egri kanonok vagy Sík Sándor piarista tanár neve mindenkinek ismerős, de azt már kevesebben tudják, ki is volt az angyalok szavaiból született karácsonyi énekünk szövegének szerzője.

Simon Jukundián, a Hargitából származó ferences szerzetes, tanár, 1865-től a csíksomlyói római katolikus tanító- és kántorképző első igazgatója a „nép ajkáról” lejegyzett dallamokra több mint kétszáz éneket írt. Az ő szerzeménye például a Hozzád fohászkodunk, áldott Védasszonyunk kezdetű Mária-énekünk is, amely ezrek ajkán szólal meg pünkösd szombatján a csíksomlyói búcsúra zarándokolva. A minden éjféli misén felcsendülő Dicsőség pedig nemcsak a katolikus, de például az evangélikus énekeskönyv része is, így ott szerepel Luther Márton karácsonyi énekei mellett.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>