Cikkek listázása

Bibliai zarándokút épül Kolontártól a Somlóra

Vezess engem a Te utadon!

Szerző: Budai Éva

Fotó: Budai Éva

„Jézusom, vezess engem a Te utadon!” – bizonyára zarándokok ezreinek lelkében visszhangzik majd ez a könyörgés a Kolontár–Devecser–Borszörcsök–Somló-hegy közötti útvonalon is a Veszprémi Egyházmegyében, ahol hamarosan elkészül az a különleges, kissé talán szokatlan zarándokút, amely Jézus életének legfőbb állomásain vezeti át a hívő embert a betlehemi születéstől a Golgota keresztjéig. Mivel azonban tudjuk, hogy a kereszthalállal nem ér véget Jézus története, hiszen a megváltást követte a feltámadás örömteli eseménye és pünkösd, az Egyház születése, ezért a Somló-hegy tetejére vivő úton találkozhatunk majd az öröm állomásaival is – tájékoztat Mód Miklós atya, a zarándokút megálmodója és megvalósítója, devecseri-kolontári plébános.
A Biblia Évét ünnepeljük az idén. Se szeri, se száma az értékesebbnél értékesebb bibliai témájú kiállításoknak országszerte, másutt rajzpályázatokat, biblikus vers- és prózamondó, énekmondó versenyeket rendeztek-rendeznek, egyháztörténeti könyvek, Bibliák kiadásával emelik az ünnepi év rangját. A zarándokút-építés azonban tudtommal egészen egyedülálló kezdeményezés. Vajon honnan az ötlet, hogy itt a Somló-hegy lábánál Jézus életútját bemutassák ily módon? – kérdezem az atyát, aki egyébként évtizedek óta elkötelezettje a családos lelkipasztorációnak, az egyházmegyei családos lelkigondozás referense is, s bizonyára e zarándokútnak is jelentős szerepet szán a családok életében, az ifjúság keresztény nevelésében.

– Papi gyűlésen beszélgetve egyik plébános testvérem említette, hogy a németek, mikor a Biblia Évét ünnepelték, építettek egy Biblia-falut. Rögtön arra gondoltam: mi lenne, ha mi is megpróbálnánk? Aztán tovább folytattam a tervet – hiszen nemcsak egy helyszínen élt Jézus –, s végül arra jutottam: zarándokúttá kell szélesíteni az elképzelést, melynek egyes stációin különféleképpen mutatjuk be Jézus földi útjának egyes állomásait, s azt a kort, amelyben élt, így elevenítve meg az evangéliumok világát.

A zarándokút 12 kilométeres kényelmes gyalogtúrával, imádságos elmélkedéssel járható majd végig. Az egyes állomásokon pedig lehetőség lesz arra, hogy megálljanak, megpihenjenek a zarándokok, akár ott is éjszakázzanak csoportosan is. Az úton két kiemelkedő építmény fogadja az érkezőket: a betlehemi barlang és a názáreti szülői ház. Ezek Jézus életének két kiemelkedő helyszínét mutatják be, a születés helyét (mely a Betlehemben található eredeti születésbarlangnak az élethű másolata lesz), illetve a názáreti házat (amely egy palesztin ház modelljének a hasonmása), ahol a Megváltó gyermekkorának éveit töltötte, s ahol mint ács, 30 éves koráig élt és dolgozott. Az utóbbi már el is készült a devecseri régi paplak udvarán. Itt a szálláslehetőség is már készenáll, amely korábban táborozó cserkészeknek, fiataloknak adott otthont nyaranta, s most tovább bővítették a férőhelyek számát. A betlehemi barlangnál pedig 160 főt befogadó szálláshelyet és konferenciaközpontot építettek az érkező csoportok összejöveteleinek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>