Cikkek listázása

Nézőtér

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Wall-E

Technikailag csúcsszínvonalon kivitelezett animációs filmekben nincs hiányunk, kérdés, mennyi ötlet szorul a másfél órába, és hogy a gyerekközönség megcélzása nem eredményez-e idétlenséget? A Wall-E író-rendezője, Andrew Stanton a Némó nyomában után ismét remekel, különös bravúrral nagyrészt párbeszédek nélkül meséli el tudományos-fantasztikus történetét az utolsó földlakóról, egy kis hulladékeltakarító robotról. Míg az ijesztően elpuhult emberiség egy mesterséges világba költözött, Wall-E kitartóan teszi a dolgát végtelen szemétdombbá változott bolygónkon, míg váratlan látogatók meg nem zavarják e fonák idillt. A film egyszerre bájos, látványos és ötletgazdag, szórakoztatva, de nem lebutítva hívja meg a gyerek- és felnőttközönségét egy kis együttgondolkodásra a világ dolgairól.

Mamma Mia!

Van-e, aki az ABBA-dalokat nem szereti? Nos, minden bizonnyal. Aki viszont rajongj Anni-Frid, Benny, Björn és Agnetha fülbemászó diszkóslágereiért, azt biztosan elvarázsolja majd a Mamma Mia! című, ABBA-számokon alapuló musical filmváltozata. A teljesen való- és életszerűtlen alaphelyzet szerint a 20 éves Sophie egy görög szigeten él édesanyjával, apját viszont nem ismeri, s hogy ezen változtasson, közelgő esküvőjére meghív három apajelöltet – anyja naplójából ugyanis megtudja, hogy Sam, Bill és Harry ugyanakkora eséllyel lehet a papája. A három férfi megérkezik a szigetre, s az ezután következő kavarodások és félreértések során olyan színészek bolondoznak, mint Meryl Streep, Pierce Brosnan, Julie Walters és Colin Firth – s persze éneklik a Voulez-Voust, a Super Troupert, a Dancing Queent és a többi halhatatlan slágert.

Hellboy II – Az aranyhadsereg (Hellboy II: The Golden Army)

A három Oscar-díjas A faun labirintusának rendezője, Guillermo del Toro elkészítette képregény-adaptációja, a Hellboy második részét is (amiről már most lehet tudni, hogy hamarosan újabb folytatás követi). Az ördögi külsejű, de jólelkű szuper(anti)hősnek, Hellboynak társaival együtt ezúttal Nuada herceggel kell felvennie a harcot, aki – véget vetve az emberek és a varázsvilág közti fegyverszünetnek – a legyőzhetetlen és természetfeletti aranyhadsereget készül rászabadítani a földlakókra. Del Toro alkotásán egyértelműen érezhető, hogy egy trilógia középső része: nemcsak függőben hagy, de nem is magyaráz el sok mindent. Talán az akció is sok egy kicsit a sztori rovására – de ennek biztos sokan örülnek majd, ahogy a hazánkban forgatott filmben percekre felbukkanó magyar színészeknek is.

DVD – A Tejút (La Voie Lactée)

A mostani Camino-divat előtt negyven évvel indította el két csavargó hősét Luis Buñuel, hogy gyalog jussanak el Párizsból Santiago de Compostellába a középkori zarándokösvényt követve. A szigorú katolikus neveltetése elleni lázadást öregkoráig megőrző spanyol mesterrendező szürrealizmusba hajló fordulatokkal és ki nem fogyó humorral apropóként használja fel az utazást arra, hogy a különböző eretnekségi mozgalmak és az azokat kiváltó, illetve azokra reagáló dogmák történetét mondja el apró életképekben. A csattanós teológiai illusztrációkat átszövő jelenetsorban egyúttal saját Jézus-filmjét is elkészítette.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>