Cikkek listázása

Aláírták a Wadowicze–Kecskemét Partnervárosi Szerződést

Élő emlékmű a pápa nevét hordozó intézmény

Szerző: , Porta Sajtószolgálat

A nyár utolsó közgyűlésén hagyta jóvá Kecskemét a város és Wadowice közötti partnervárosi szerződés megkötését. A dokumentumot szeptember 14-én látta el kézjegyével a két polgármester: Ewa Filipiak és dr. Zombor Gábor. Így Kecskemét lett
II. János Pál pápa szülővárosának, a lengyelországi Wadowicének első magyarországi testvérvárosa. A jeles eseményen a wadowicei önkormányzat delegációja, valamint Marcin Sokolowski, a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja is jelen volt.
Ugyanez a látogatás alkalmat teremtett Wadowice és a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja közötti együttműködés szentesítésére is. A küldöttség programjának kiemelt eleme volt ugyanis a Wojtyla Barátság Központ jövőjének áttekintése, amelynek működtetői és aktivistái kulcsszerepet vállaltak a városok közötti kapcsolatfelvételben is.
A hivatalos program mellett a legtöbb szó a Wojtyla Barátság Központ jövőjéről, perspektívájáról esett. Az Egressy utcai épület és annak környezete teljes felújítás előtt áll, s a rekonstrukciós munkálatok után, 2008-ban számos új szolgáltatással bővül tevékenysége. A Wojtyla Barátság Központ mintegy másfél éve áll a hátrányos helyzetű kecskeméti polgárok mögött, és napi munkájával a támogatás és felkarolás mellett rehabilitációjukért is komoly erőfeszítéseket tesz.

– A kecskemétihez hasonló profilú szociális intézményt már húsz éve működtető lengyel település minden szakmai segítséget biztosít – erősítette meg Ewa Filipiak, aki hangsúlyozta: a központ méltó emléket állíthat II. János Pálnak.

Ewa Filipiak polgármester asszony lapunknak elmondta, hogy nagyon sokan keresik a partnerséget Magyarországról II. János Pál pápa szülővárosával. Nagy örömére szolgál, hogy Kecskemét az első város, amellyel ezt a megállapodást megkötötték. A mostani látogatás is megerősítette abban, hogy az itt élők elkötelezettsége szűkebb és tágabb pátriájuk iránt nem merül ki a szavakban.

– Városunk nagy szülötte, II. János Pál pápa emléke és ünneplése Kecskeméten nem csak formalitás. Volt alkalmam megismerni a másfél éve működő Wojtyla Barátság Központban folyó munkát, valamint annak fejlesztési terveit. Örömmel fogadtam a polgármester úr, illetve a lelkipásztor kérését, hogy jövőre én avassam fel a megújult intézményt és a környékén kialakuló Karol Wojtyla Emlékparkot. Meggyőződésem, hogy ez a tisztelet megalapozza, elmélyíti az egyházaink közötti kapcsolatokat is. Természetesen sok más téren keressük még az együttműködés lehetőségeit, így például ifjúsági és kulturális, valamint gazdasági vonatkozásban.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>