Cikkek listázása

Egy év alatt készült el Kecskemét új katolikus temploma

A hívek szerint csoda történt a Műkertvárosban

Szerző: Porta Sajtószolgálat

Kecskeméten a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc-templom puszta léte is az isteni csodát, az emberi jóságot és a hit erejét hirdeti. Isten hajlékát, amelyet Borbély Lajos Koós Károly-díjas építész tervezett, és  amely szinte száz százalékban a hívek adományaiból épült fel, szeptember 30-án, délután 5 órakor szentelte föl dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érsek.
Háromnapos ünnepségsorozat köszöntötte ekkor az egy év alatt felépült templomot, amely arányaival, mediterrán üzenetével lenyűgözte a látogatókat.
Bárkányi Ernő, az építés szervezését összefogó Porta Egyesület elnöke szerint is valódi isteni csoda, ami itt történt:

– Leszállt a Lélek, megsokasította az adakozó lelkeket, megszólította az arra járók lelkiismeretét. De ez a hívás, ez a késztetés messzire is elszállt, eljutott. Az ország különböző részeiből érkeztek adakozók, adományozók. Segítettek olyanok is, akik nem kapták még meg a hit kegyelmét, de látták, hogy a közösség él, de vergődik az építés nehéz terhei alatt.

A háromnapos szentelési ünnepség gazdag programmal lelkesítette tovább a templomépítő közösséget. A nagyszabású rendezvénysorozat szeptember 30-án 17 órakor vette kezdetét, amikor dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke ünnepi nagymisét celebrált a híveknek. Október 1-jén, 18 órától a Kecskeméti Ferences Harmadrend Testvériség zsoltáros imadélutánja volt, október 2-án 17 órától pedig a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány szerzetesei érkeztek vendégségbe. A programot a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia, a Szent Miklós Templomigazgatóság, az Assisi Szent Ferenc Templomépítő Egyesület, a Porta Egyesület és a Kecskeméti Ferences Harmadrend Testvériség közösen rendezte.

A templom felszentelésével persze nem ért véget a munka. Az építők semmit nem bíznak a véletlenre, a megteremtett értéket meg is akarják őrizni. Ez a szándék motiválja annak a csoportnak a létrehozását, amely a működtetésért lesz felelős. Feladatai között szerepel, hogy megszervezze az elmaradt munkák pótlását, ügyeljen a templom csinosítására, a hitélet szervezére, egyéb, elsősorban civil programok koordinálására. Ugyanis az intézmény falai között kiállításokat, hangversenyeket, nyugdíjas programokat is terveznek, és az előzetes tervek szerint az új létesítmény adhat otthont a cigánypasztorációnak is. Ugyancsak a nagy ívű előzetes tervek közé tartozik az az együttműködés, amelyet a közeli Alkotóházzal kívánnak kialakítani. A templom tehát nem csak felépült, de tartalmas hitéletet is visz a városrész lakóinak mindennapjaiba.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>