Cikkek listázása

Házasság, család, kereszténység

Szerző: Bókay László

Fotó: Rózsa Györgyi

Október 3. és 7. között tartották Portugáliában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) plenáris ülését, melynek elnöke Erdő Péter bíboros.

A találkozó október 3-án Lisszabonban kezdődött, ahol az európai püspöki konferenciák elnökei megbeszélést tartottak José Sócrates Carvalho Pinto de Sousa portugál miniszterelnökkel. Ez a találkozó azért volt fontos, mert a portugál kormányfő jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöke is. Másnap, október 4-én Fatimában folytatódott a püspöki konferenciák elnökeinek tanácskozása.

A Fatimai Szűzanya kegyszobra

A találkozó fő témája a házasság helyzete Európában pasztorális és jogi szempontból nézve, valamint a vegyesházasságok kérdése volt. Áttekintették a CCEE szerepét a helyi egyházak szolgálatában, kiértékelték a nagyszebeni III. Európai Ökumenikus Nagygyűlést, szó volt az európai és a latin-amerikai, illetve az afrikai püspöki szervezetek közötti együttműködésről, valamint a börtönpasztoráció helyzetéről földrészünkön. A közgyűlésen elfogadták a Monacói Hercegség és Moldávia belépését a Európai Püspöki Konferenciák Tanácsába. A küldöttek ezenkívül megvitatták a portugál katolikus egyház helyzetét, illetve szó esett a fatimai szentély portugál egyházban betöltött szerepéről is. A püspökök a találkozó elején Giovanni Battista Re bíborossal, a Püspöki Kongregáció prefektusával együtt mutattak be szentmisét a fatimai bazilikában. A közgyűlést vasárnap, október 7-én a Jelenési Kápolnában szentmise zárta, amelyet Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke mutatta be.

Beszédében a bíborosa a püspökök négynapos ülésére utalva kiemelte: „identitásunk lényeges részét képezi, hogy annak »a tizenkettőnek« az utódai vagyunk, akiknek kiemelkedő módon kellett tanúságot tenniük a feltámadt Krisztusról, és akik oszlopai, pásztorai voltak Isten új népének”.

Istenbe vetett bizalmunknak olyan mélynek kell lennie, amely szinte már irreálisnak tűnhet, és arra vagyunk hivatva, hogy magával ragadó módon keressük Isten akaratát. Nem azért, mert úgy véljük, hogy sikereink elegendőek az Egyház életében és a személyes üdvösségünkhöz, hanem mert bízunk Krisztusban, aki mindent nekünk akar adni

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>