Cikkek listázása

Márciusban megkezdi adását a Mária Rádió Szabadkán

Új taggal gazdagodik a Mária Rádió családja

Szerző: Katona Marianna

Azt gondolnánk, hogy manapság, a modern technika és az internet korában talán veszített népszerűségéből a rádiózás, mert az emberek figyelme inkább a képi világ felé fordul. Magam is meglepődtem, mennyire nem így van ez, legalábbis itt, Délvidéken, amikor jó néhány fiatal és az idősek közül is sokan afelől érdeklődtek, vajon tudok-e valami közelebbit a Szabadkán induló Mária Rádióról, mert már nagyon várják az adását. Mint elmondták, eddig is rendszeres hallgatói voltak az újvidéki Mária Rádiónak, ám a fél napi magyar nyelvű adást kevesellték, és a vételi körülmények is nehézkesek voltak. Kovács Csaba diakónust, a Szabadkán induló Mária Rádió koordinátorát kérdeztem az új stúdióról.
– A szerbiai Mária Rádió már harmadik éve működik. Először Újvidék és környéke hallhatta, majd 2005. június 18-án a szabadkai adó üzembe helyezésével a szabadkaiak és a környék helységeiben élő hívek számára is lehetővé vált is a Mária Rádió hallgatása. Az adás fele magyar, fele horvát nyelvű volt. A szerbiai Mária Rádió azonban mostantól még négy adón keresztül sugározza műsorát, ami azt is jelenti, hogy Újvidék és Szabadka környékén kívül most már sokkal nagyobb területen hallgathatják. Pancsova, Zombor, Vrdnik és Niš városaiban nyíltak nemrégiben ezek az új adók. Ezzel Szerbia nagy része le van fedve, de ezen a területen a fél napos magyar nyelvű adást nem értik meg. Ezért a nyelvek aránya változni fog: magyarul mintegy két órás napi műsorra számíthatnak a hallgatók, ami Szerbia egész területén hallható lesz. Emanuele Ferrario, a Mária Rádió világcsaládjának elnöke nemrégiben azt ajánlotta, hogy nyissunk még egy stúdiót, mégpedig Szabadkán, és e stúdió segítségével biztosítsunk 24 órás magyar nyelvű adást azon a területen, ahol a magyar ajkú hívek élnek.

– Mikorra várható a stúdió megnyitása?

– Március folyamán, de a pontos dátumot még nem tudjuk. Az egyik adó, amely Csantavérről sugároz majd, már a helyén van, Becsén azonban még folynak a tárgyalások, hogy megfelelő helyet találjanak neki. Ezen adók segítségével meg tudjuk oldani, hogy nemcsak Szabadka környékén, hanem a Tisza mentén is hallgathassák a Mária Rádió adásait, sőt remélhetőleg még Bánátban, és valószínűleg Szeged környékén is foghatóak leszünk. Két hullámhosszon fogunk sugározni: az egyiken 24 órában magyar nyelven, a másikon szláv nyelveken (horvátul, szerbül stb.). Már megalapítottuk azt a civil szervezetet, amely hivatalosan működteti a stúdiót, ami különben az egyik szabadkai plébánia helyiségeiben van. A Mária Rádió világcsaládja tehát még egy regionális taggal gazdagodik. A szabadkai Mária Rádió elnöke Dudás István, igazgatója msgr. dr. Kopilović András, műsorszerkesztője Petri Erika, koordinátora pedig jómagam vagyok.

– Mit jelent mindez a műsorszerkezet szempontjából? Tudjuk, hogy a Mária Rádió műsortematikája a világon mindenütt egyforma alapra épül, mégpedig arra, hogy az adás egyharmada ima, amely az éteren keresztül mintegy összeköti az imádkozó embereket.

– Természetesen ezt a Szabadkán induló stúdió is követi. A 24 órás adás hármas közreműködéssel jön majd létre: a Mária Rádió magyarországi, romániai és szerbiai magyar nyelvű adásainak felhasználásával, tehát a budapesti, nagyváradi és szabadkai stúdiók együttműködése révén. A műsor nagyobb részét természetesen az anyaországi Mária Rádiótól szándékozzuk átvenni, de ezt kibővítjük helyi jellegű műsorokkal, hírekkel, aktuális imaszándékokkal stb. Már most vannak olyan helyi jellegű műsoraink, melyeket Szabadkán készítünk, és amelyek beépülnek a magyarországi Mária Rádió műsorába Délvidéki ajándékok címen. Nemrégiben megtartott közös megbeszélésünkön arról is megállapodtunk, hogy márciustól minden pénteken lesz egy olyan rózsafüzér, amelynek első tizedét például Erdélyből, a másodikat Budapestről, a harmadikat Szabadkáról fogják imádkozni, hogy az imán keresztül is összekapcsolódjon ez a területileg elkülönülő három stúdió. Voltak már korábban is ilyen próbálkozások, hogy a különböző területen élő embereket összekapcsoljuk egy közös rózsafüzérre. Legutóbb például a szerbiai és a máltai stúdióból imádkozták közösen ezeket az imákat. Ezáltal a hallgatók még jobban megérezhetik Egyházunk katolikus jellegét, hogy bármilyen néphez tartozunk, bármilyen nyelvet beszélünk, ugyanúgy kérjük imáinkban a Szent Szűz közbenjárását.

– Milyenek a hallgatók visszajelzései?

– Sok interaktív műsorunk van, amelyekbe a hallgatók betelefonálhatnak és elmondhatják véleményüket, kéréseiket. Megkapó tanúságtételek is elhangzanak ilyenkor főleg a hitüket aktívan gyakorló idősek részéről, akik koruk, betegségük következtében ágyba kényszerülnek, és emiatt nem juthatnak el templomba, szentmisére. Számukra a Mária Rádió egy egészen új világot nyit meg nemcsak a szentmise közvetítésével és helyi egyházi hírekkel, hanem olyan vigasztaló lelki táplálék nyújtásával, amely erőt ad napi keresztjeik viseléséhez, legyen az akár ima, elmélkedés vagy egyházi zene. A Mária Rádió adása emellett olyan emberekhez is eljut, akiknek nincsenek vallási ismereteik és templomba sem járnak. Felhívott például nemrégen bennünket egy taxisofőr és elmondta, hogy ő nem keresztény és nem sokat tud a hitünkről, de rendszeresen hallgatja munka közben a Mária Rádiót, és úgy érzi, sok kérdésére választ kapott. Tehát az evangelizálásnak is jó eszköze a rádió.

– Vajon a hallgatók hogyan segíthetik a Mária Rádió munkáját, hogy minél teljesebben valósíthassa meg keresztény küldetését?

– Háromféle módon. Első és legfontosabb az imaháttér biztosítása. A második az önkéntes munka, a harmadik pedig az anyagi adományok felajánlása. Nagyon kellemes meglepetést jelentett számunkra – és mai, anyagias világunkban kisebbfajta csoda is –, hogy önként jelentkeztek emberek, akik minden ellenszolgáltatás nélkül részt kívánnak venni a Mária Rádió munkájában. Adományok is érkeztek hozzánk, egyes plébániák kihelyezett perselyeibe külön erre a célra is adakozhatnak az emberek, de telefonon is felhívhatnak bennünket, hogy megbeszéljük, milyen módon tudják eljuttatni a Mária Rádió működtetésére szánt támogatásukat.

– Isten bőséges áldását és a Szűzanya hathatós közbenjárását kérjük a Szabadkán induló és a többi területen működő Mária Rádió munkájához!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>