Cikkek listázása

Márciusban megkezdi adását a Mária Rádió Szabadkán

Új taggal gazdagodik a Mária Rádió családja

Szerző: Katona Marianna

Azt gondolnánk, hogy manapság, a modern technika és az internet korában talán veszített népszerűségéből a rádiózás, mert az emberek figyelme inkább a képi világ felé fordul. Magam is meglepődtem, mennyire nem így van ez, legalábbis itt, Délvidéken, amikor jó néhány fiatal és az idősek közül is sokan afelől érdeklődtek, vajon tudok-e valami közelebbit a Szabadkán induló Mária Rádióról, mert már nagyon várják az adását. Mint elmondták, eddig is rendszeres hallgatói voltak az újvidéki Mária Rádiónak, ám a fél napi magyar nyelvű adást kevesellték, és a vételi körülmények is nehézkesek voltak. Kovács Csaba diakónust, a Szabadkán induló Mária Rádió koordinátorát kérdeztem az új stúdióról.
– A szerbiai Mária Rádió már harmadik éve működik. Először Újvidék és környéke hallhatta, majd 2005. június 18-án a szabadkai adó üzembe helyezésével a szabadkaiak és a környék helységeiben élő hívek számára is lehetővé vált is a Mária Rádió hallgatása. Az adás fele magyar, fele horvát nyelvű volt. A szerbiai Mária Rádió azonban mostantól még négy adón keresztül sugározza műsorát, ami azt is jelenti, hogy Újvidék és Szabadka környékén kívül most már sokkal nagyobb területen hallgathatják. Pancsova, Zombor, Vrdnik és Niš városaiban nyíltak nemrégiben ezek az új adók. Ezzel Szerbia nagy része le van fedve, de ezen a területen a fél napos magyar nyelvű adást nem értik meg. Ezért a nyelvek aránya változni fog: magyarul mintegy két órás napi műsorra számíthatnak a hallgatók, ami Szerbia egész területén hallható lesz. Emanuele Ferrario, a Mária Rádió világcsaládjának elnöke nemrégiben azt ajánlotta, hogy nyissunk még egy stúdiót, mégpedig Szabadkán, és e stúdió segítségével biztosítsunk 24 órás magyar nyelvű adást azon a területen, ahol a magyar ajkú hívek élnek.

– Mikorra várható a stúdió megnyitása?

– Március folyamán, de a pontos dátumot még nem tudjuk. Az egyik adó, amely Csantavérről sugároz majd, már a helyén van, Becsén azonban még folynak a tárgyalások, hogy megfelelő helyet találjanak neki. Ezen adók segítségével meg tudjuk oldani, hogy nemcsak Szabadka környékén, hanem a Tisza mentén is hallgathassák a Mária Rádió adásait, sőt remélhetőleg még Bánátban, és valószínűleg Szeged környékén is foghatóak leszünk. Két hullámhosszon fogunk sugározni: az egyiken 24 órában magyar nyelven, a másikon szláv nyelveken (horvátul, szerbül stb.). Már megalapítottuk azt a civil szervezetet, amely hivatalosan működteti a stúdiót, ami különben az egyik szabadkai plébánia helyiségeiben van. A Mária Rádió világcsaládja tehát még egy regionális taggal gazdagodik. A szabadkai Mária Rádió elnöke Dudás István, igazgatója msgr. dr. Kopilović András, műsorszerkesztője Petri Erika, koordinátora pedig jómagam vagyok.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>