Cikkek listázása

Az Emberfia azért jött, hogy megmentse, ami elveszett

Jerikói rózsák kertje

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

Kedves gyerekek! Új sorozatot indítunk számotokra. Ahogyan a jerikói rózsa – amelyet képünkön láthattok – sem közönséges rózsa, úgy azok a történetek sem egyszerű mesék, melyeket itt havonta elolvashattok majd. Különleges tulajdonságuk, hogy igaz történetekre, a Szentírásban olvasható történésekre, példabeszédekre épülnek. Ahogyan a jerikói rózsa képes kivirágozni néhány csepp víztől akár több száz évi szárazság után is, úgy szeretnénk feleleveníteni számotokra a Szentírás több ezer éves történeteit. Szent Jeromos szerint, aki a Bibliát latin nyelvre lefordította, a Szentírás olyan, mint egy bővizű kút, meríthetünk belőle, hogy szomjunkat oltsuk, de egészen nem ihatjuk ki soha. Mi is a Biblia éltető kútjából kínálunk számotokra cseppeket, amelytől, ha figyelmesen és nyitott szívvel olvassátok, talán ti is kivirágozhattok Isten virágoskertjében – úgy, mint a jerikói rózsa.
Jerikóban, a pálmák városában sokféle ember élt Jézus idejében: gazdagok és szegények, jószívűek és önzők egyaránt. Történt egyszer, hogy Jézus ebbe a városba érkezett. Nagy tömeg kísérte, mindenféle különös és csodás dolgokat pusmogtak róla:

– Hallottad, hogy ez a názáreti nemrégiben tíz leprást meggyógyított?!

– Igen! De arról tudsz-e, hogy mit tett Naim városában? Most jött haza a komám, ő mesélte, hogy vissza­adta egy halott fiú életét! A vakok látnak, a bénák járnak! Meglátogatta általa Isten a népünket!

Míg az izgatott tömeg egyre szorosabban vette körül Jézust és tanítványait, Jerikó másik végén egy köpcös, finom selymekbe burkolt ember dudorászva locsolgatta illatos virágoktól pompázó kertjét.

– Nemes gazdám! – kiáltott oda lihegve egy siheder fiúcska. – Ha még látni kívánod azt a különleges embert, akiről oly sokat beszélnek, most megteheted! Épp a városkapu felé tart!

– Mit nem mondasz! – rivallt rá nyersen az uraság. – Még hogy én menjek elébe, egy ilyen mezítlábasnak! Hisz azt mondják, még tisztességes saruja sincs! Szó sem lehet róla! Hoztál-e nekem illatos turbolya magokat?

– Csak ezt kaptam gazdám! – húzott elő a tarisznyájából egy összeszáradt fűcsomót a fiú. – A kereskedő, akitől vettem, azt mondta, hogy ez valami csodafű Egyiptom sivatagából. Csak egy csepp víz kell neki, és gyönyörűségesen kivirágzik.

– Még hogy ez kivirágzik! – csattant fel elvörösödve a kis ember. – Előbb leszek én annak a sarutlannak a talpnyalója, mint ahogyan ez a száraz gyom kivirágzik! – tette hozzá dühösen. – Kellett nekem egy ilyen haszontalan szolgát vennem! – dörmögött mérgesen, és elindult a zsinagóga felé. – Amíg elmegyek és behajtom a fazekastól az elmaradt adóját, ültesd el ezt a szerencsétlen gyomot! – kiáltott vissza a fiúnak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>