Cikkek listázása

30 éves hazánkban a Katolikus Karizmatikus Megújulás

Éltető Lélekkel, a szeretet tüzével

Szerző: Körössy László

Fotó: Kassányi Jenő

A hazai katolikus karizmatikus közösségek tizenhatodik országos találkozóját rendezték meg február 24-én Budapesten, a Kőbányai úti Fradi Csarnokban. A találkozó mottója: „Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek és tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8). Az újszövetségi részlet maradandó érvényű isteni kijelentés, és mint ilyen, a maga természete szerint napjainkban is aktuális. A tanúsághoz – és ezt a történelmi tapasztalat is mutatja – valóban erő kell, és ez az erő nemcsak a „hitetlen” világban való keresztény hitvalló élethez szükséges, hanem olykor saját szűkebb pátriánkban, Egyházunkban is elkél. Ez az erő indította el a Katolikus Egyházban negyven évvel ezelőtt a pünkösdi eseményre koncentráló, a Szentlélek működésére nyitott közösségeket életre hívó karizmatikus megújulást. A pittsburghi katolikus egyetemen 1967-ben néhány tanár és diák háromnapos lelkigyakorlatot tartott, amelynek keretében életre szóló lelki élményben részesültek, és ezen tapasztalatok gyümölcseként karizmatikus közösségek sora alakult meg világszerte. Magyarországon harminc éve, 1977 óta vannak jelen.
Az elmúlt években rendszeressé váló találkozókat a Katolikus Karizmatikus Megújulás Országos Tanácsának Szolgáló Bizottsága szervezte – idén a kettős jubileum jegyében. Az előadásokat a februári rendezvényen Charles Whitehead, a Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgáló Bizottságának (ICCRS) állandó tagja tartotta. Különleges jelentőséget adott ennek a rendezvénynek az is, hogy a találkozó központi szentmiséjén Erdő Péter bíboros prímás esztergom-budapesti érsek volt a főcelebráns. Jelzésértékű ez a bíboros-prímási jelenlét – ahogy a múltban is az volt –, mert az egyházi vezetés gesztusaként is értelmezhető. Elmúltak már ugyanis azok az évek, amikor a „karizmatikusok” megtűrt személyek, közösségek voltak a Katolikus Egyház számos tagjának szemében. Ma már plébániákhoz kapcsolódik a megújulás közösségeinek jó része, és az Egyházban felértékelődik a szerepük, különösen idén, amikor a városmisszió szervezésében karizmatikus vezetők vesznek részt. Az Emmánuel Közösségnek (a nagyvárosi missziósorozat kezdeményezőjének) egyik tagja – volt vezetője: Marik József például a főszervező, és a missziós animátorok képzésének felelőse Kunszabó Zoltán, az Új Jeruzsálem közösség vezetője.

Pápai áldás és tanítás

Tavaly pünkösdkor XVI. Benedek találkozott az egyházi mozgalmak és új közösségek képviselőivel a római Szent Péter téren, azokkal, akiket – mint mondta a pápa – a megszentelő Lélek felhasznál, hogy felébressze a hitet sok keresztény ember szívében, és újra fölfedeztesse általuk a keresztségben kapott hivatásukat, segítve őket, hogy a remény tanúi legyenek, telve a szeretet tüzével, amely a Szentlélek ajándéka. A Szentatya egyúttal emlékeztetett arra az 1998. május 30-i találkozóra is, amelynek ugyancsak a Szent Péter tér adott helyet, és felidézte II. János Pál alakját, aki akkor „gondviselésszerűnek” nevezte a megújulás csoportjait és közösségeit.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>