Cikkek listázása

Bemutatkozik a Pázmaneum Polgári Társulás

A felvidéki magyarság felemelkedéséért

Szerző: Mészáros Péter

A 2005-ben alapított Pázmaneum Polgári Társulás ma már a felvidéki magyarság egyik meghatározó katolikus szellemiségű szervezete. Rendezvényei hívők jelentős tömegeit mozgatják meg. Az alábbiakban a Pazmáneum elnöke, Karaffa János mutatja be a Família olvasóinak a Társulás eddigi útját és idei terveit, rendezvényeit.

Pázmaneum Polgári Társulás 2005. október 2-án jött létre a csallóközi Bakán. Az alapítók közt világiak és egyházi személyek egyaránt találhatók. A Pázmaneum elsősorban az alapvető emberi értékek védelmére, valamint a nemzeti önazonosság-tudat keresztény szellemben való megerősítésére hivatott. Tevékenysége többsíkú: rendezvények szervezésétől különféle kiadványok összeállításáig sok mindent magába foglal. Konferenciákat, zarándoklatokat és találkozókat szervez, melyek a vallás, a kultúra és a művelődés területén nyújtanak eligazítást. Más társadalmi szervezetekkel és keresztény egyházakkal is együttműködik úgy össznemzeti, mint európai szinten.

A Társulásnak mindenki tagja lehet, aki egyetért a fentieket összefoglaló Alapszabállyal. Ugyanakkor van néhány kizáró feltétel is: senki sem léphet sorai közé, aki rasszista, kommunista vagy más erőszakos ideológiát támogat vagy támogatott, és a kommunista rendszer ügynöke volt.

A Pázmaneum elnöke Karaffa János, az elnökség további tagjai pedig Horváth Róbert, Karaffa Attila, Molnár Péter és Sárai Attila. Az ellenőrző bizottságot Mons. Koller Gyula pápai prelátus, a Remény katolikus hetilap alapítója és volt főszerkesztője vezeti.

Imasorozat a magyarságért

A Társulás több mozgalmat, vallásos jellegű eseményfolyamot is elindított. 2005-ben a keresztény magyarságért és Európáért indult imasorozat Felvidéki Imakilenced néven. Ennek keretében előadásokat szerveztek, melyek főként 20. századi magyar szentek vagy szentként tisztelt személyek életét ismertették a hívekkel. Az indulás évében Boldog IV. Károly király, Mindszenty József, valamint Brenner János került a figyelem középpontjába. A következő évben Kaszap Istvánról, Prohászka püspökről, Batthyány Lászlóról, Apor Vilmosról, Márton Áronról, Salkaházi Sáráról és Marczell Mihályról esett szó. Ezután Kapisztrán Szent János, Árpád-házi Szent Erzsébet, illetve Boldog Özséb öröksége következett. Olyan történelmi személyek életét is érdeklődés övezte, mint Pázmány Péter, II. Rákóczi Ferenc és a szlovákiai magyarság mártírja, Esterházy János.

A Magyar Hitvallók Nyomában címmel zarándoklatot is szervezett a Társulás, ennek állomásai Csehimindszent, Körmend és Szombathely volt.

Keresztény felnőttképzés

2006-ban önálló emléknapokat szerveztek többek közt Prohászka Ottokár, Teleki Pál és Mindszenty József tiszteletére. A Prohászka-évben tanulmányi nap szolgálta elsősorban a papok továbbképzését. Ennek fő vendégei és előadói Spányi Antal, illetve Orosch János püspökök voltak. Novemberében a Komáromi Múzeum adott otthont egy kiállításnak, mely Lénár Károly atyának, a Komáromi Imanapok fő szervezőjének hitvalló életét, azon keresztül pedig tragikus, ám drámaiságukban is nagyszerű felvidéki papi sorsokat tárt a látogatók elé.

A Pázmaneum kezdeményezésére a Szent Erzsébet-évhez kapcsolódóan idén februárban keresztény felnőttképzés indult a csallóközi Egyházgellén Regnum Marianum Akadémia néven. Az előadássorozat keretében biblikus, teológiai és egyháztörténeti előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.

A Pázmaneum számos kiadványt is megjelentetett. Ilyen a Pázmány Kalendárium, a Felvidéki Kilenced, a Marczell Mihály emlékfüzet, a Keresztény magyarságunk emlékei Felbáron, a Kilenced Árpád-házi Szent Erzsébethez stb. A Társulás elnöke tevékenyen közreműködött az újból kiadott felvidéki magyar katolikus imakönyvnek, a Miatyánknak a szerkesztésében is. Ezt a Pázmaneum terjeszti – immár több mint 1000 darabot továbbítottak az érdeklődőknek, akik a társulás internetes oldalán – a www.pazmaneum.com – folyamatosan nyomon követhetik a Társulás tevékenységét, programjait.

A Pázmaneum Társulás 2006 októberében ünnepelte megalakulásának első évfordulóját. A nehézségek és az előforduló ellenséges indulatok közepette is sikeresen megvalósította kitűzött céljait. Ebből is erőt merítve folytatja tevékenységét. Kiadványaival és megemlékezései révén pedig továbbra is a felvidéki magyarság felemelkedését kívánja szolgálni.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>