Cikkek listázása

Egyházmegyei gyermeknap Nagykálló-Harangodon

Tartsd tenyeredben a végtelent!

Szerző: Kovács Ágnes

Fotó: Kovács Ágnes

„Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, és tartsd tenyeredben a végtelent. Ugyanígy az őszinte, tisztán csengő gyermekhangban megtapasztalhatjuk az Úr szeretetét és határtalan jóságát, mert otthon a csoportjainkban is megérezzük a közösség erejét, de nincs ahhoz fogható érzés, amikor több száz gyermek együtt, énekkel dicséri az Istent – fogalmazott Lupsa Tamás atya főszervező. – Azt szeretnénk elérni, ha a rendszeres találkozókon egyházmegyénk gyermekei Krisztus szeretetében megismernék egymást, megéreznék az összetartozás érzését, ami a gyermekeknél nem megy másként, csak ha együtt kúsznak a homokban, egymás kezét fogva szaladnak, együtt tapsolnak, énekelnek.”
– Egy évvel ezelőtt a Szent Anna-templom lépcsőjén üldögélve valaki a nyíregyházi közösség harangodi gyermeknapjáról beszélt, és akkor együtt továbbgondoltuk azt – folytatja Lupsa Tamás atya. – „Jó lenne” – mondogattuk, és megfogadtuk a gondolatot, mert megszületett mintegy 800 fő részvételével az I. Egyházmegyei Gyermeknap a Debrecen-Nyiregyházi Egyházmegye területéhez tartozó Nagykálló-Harangodon május 20-án.

A legenda

A Nyíregyházától 10 km-re található Árpád-kori település jelenlegi Harangod elnevezéséhez érdekes ősi legenda fűződik, amely szerint az 1200-as években Nagykállótól délre volt egy falucska, Búzna Dada nevű. Amikor a hírnökök jelentették, hogy gyilkolva, fosztogatva mindent elégetnek a tatárok, a lakosság az élelmét, állatait, munkaeszközeit mentve a mocsárba menekült, de amint a templomhoz értek, megállította őket az öreg pap.

Mentsétek a harangot is fiaim, mert ha a tatárok felgyújtják a falut, a tűzben lezuhan a haranglábról, és tönkremegy, megolvad – mondta a pap.

Szekérre engedték hát a harangot, majd ahol lehetett, tutajra emelték, és észak felé eveztek. Már közel jártak egy biztonságnak látszó, dombok védelmében lévő helyhez, amikor a tutaj megbillent, és a harang a vízbe csúszva elmerült a mocsárban.

Telt-múlt az idő. A tatárok által teljesen elpusztított Búzna Dada egykori lakói mocsarakkal körülvett, védett helyen felépítették az új települést, Kállót. Lett új fatemplom is, magas, kupolás toronnyal. Csak a harang hiányzott sokáig. Ám néha, a ködös őszi estéken észak felől harangszót hozott a szél az emberek hite szerint abból az irányból, ahol a harang elveszett. S ilyenkor félelemmel mondogatták az öreg papnak: „Hallod, atya? Ott szól a harangod!”

Ezt a helyet, ahol a harang elmerült, azóta Harangodnak nevezik.

Ügyesség- és humorérzékpróba

A 75 hektáros, dimbes-dombos, erdős, ligetes táj büszkesége a békés csöndet hirdető tó és az Ekler Dezső építész tervei alapján készült hét faépület. Az egyik közülük a Tánccsűr, amely kör alapú, 250 m2 alapterületű, és legalább 500 gyermek befogadására alkalmas. Ide költöztek be a nyíregyházi Pacsirta Kultúrzenekar tagjai erre a napra, zenéjükkel emelve a hangulatot. A Kardos György vezette, három éve alakult együttes színvonalas zenéjével, koncertjeivel kiemelkedő résztvevője az egyházmegyei rendezvényeknek.

A gyermeknap szervezési feladatait a nyíregyháziak vállalták el mintegy 70 fővel, Lupsa Tamás, Hevele Ferenc, Kerekes László nyíregyházi káplánok, Kardos György plébániai munkatárs, Lengyel József debreceni káplán és Tóth László püspöki titkár irányításával, akik már egy hónapja a sikeres napért munkálkodtak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>