Cikkek listázása

10 éves az egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium

„Jó polgárokat a földnek, boldog lakókat az égnek”

Szerző: Szarvas István

Az egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium április 28-án tartotta az alapításának 10. évfordulójára rendezett ünnepségét. A 110 férőhelyes leánykollégium az ünnepségen a vendégek elé tárta mindennapi életét, amelyet
Don Bosco Szent János szellemiségében
élnek meg.
Milyen célt tűzhet ki maga elé egy egyházi kollégium? Nos, a választ kollégiumlelkészként sokszor magam is keresem. Nem mintha az alapvető értékeket nem ismerném, de gyorsan változó világunk szinte hónapról hónapra új feladatok elé állít bennünket a nevelés területén is. Újra és újra meg kell tanulnunk a mai fiatalok nyelvén megfogalmazni az evangélium üzenetét, eléjük kell élnünk Krisztus életét.

A címben szereplő megállapítás Don Bosco Szent Jánostól származik, aki sajátos pedagógiai tevékenységével új utat nyitott a maga korában, de örökségül hagyta mai követőinek is azt a nyitottságot, elevenséget, őszinte vidámságot, amely tevékenységét jellemezte.

Az idézett mondatában megjelöli azt a két utat, amelyen ma is érdemes járni: a társadalom számára hasznos, felelősséget vállalni tudó ifjú „polgárok” nevelése, akik azonban nem tévesztik el szemük elől azt az örök hazát, ahová mindannyian meghívottak vagyunk.

Ebben a szellemben éli mindennapi életét az egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium a Don Bosco nővérek vezetésével, és az ünnepség során is ezt tárták a vendégek elé.

Őszinte vendégszeretet, odafigyelés, a kollégisták részéről alkotó együttműködés jellemezte a napot. Először a Seregély István érsek úr által celebrált szentmisében adtunk hálát a Mindenhatónak, majd a köszönetnyilvánítások után Ábrahám Béla SDB atya beszélt Don Bosco életéről, pedagógiai jelentőségéről. A délután folyamán ünnepi műsorban mutatták be a kollégium volt és jelenlegi lakói az intézmény történetét, belső életét. Az érsek úr szentbeszédében felidézte a kezdetet, amikor 13 évvel ezelőtt egy kártérítési összegből kiindulva indult el a ház építése. Sok jó szándékú ember közreműködésével, adományával el is készült, a ház vezetését pedig elvállalták a Segítő Szűz Mária Leányai rend nővérei. Az első igazgató, Giordana nővér is jelen volt az ünnepségen. Jelenleg hárman, Etelka, Anna és Tünde nővér biztosítják Don Bosco szellemiségét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>