Cikkek listázása

Új nővérközösséget alapítottak Debrecenben

Betánia Plébániai Nővérközösség

Szerző: Kovács Ágnes

Fotó: Kovács Ágnes

„Betánia… az a hely, ahol Jézus gyakran megpihent, ahol mindig jó szívvel fogadták. Itt fogadta el Mária és Márta szolgálatát, itt hívta elő a sírból a halott Lázárt. Innen indult újra és újra Jeruzsálembe, abba a városba, ahol saját szavai szerint sokat kell szenvednie… Innen indult a jeruzsálemi bevonulásra, és innen küldte előre az utolsó vacsora előkészítésére is tanítványait. A Mesternek mindezt a titkát őrzi Betánia, és őrizni, élni akarja ez a Nővérközösség” (részlet a Betánia Plébániai Nővérközösség szabályzatából).
Évről évre születnek szerzetesi hivatások, de ritka, amikor új közösséget alapítanak. Debrecenben közel egy éve már, hogy Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke 2006. szeptember 4-én hivatalosan is engedélyt adott a Debreceni Szent Család Plébánia jóváhagyott szabályzata alapján, hogy a Betánia Plébániai Nővérközösség megkezdje szolgálatát. A közösség egyházi státusza: „Krisztus-hívők magántársasága”. Az új társaság alapítását Fodor András plébános, püspöki helynök kezdeményezte, majd Király Annával közösen létrehozták a közösség szabályzatát. A nem mindennapi kezdeményezésről Király Anna osztotta meg velünk gondolatait, aki jelenleg a Betánia Plébániai Nővérközösségben jelöltévét tölti a Szent Család Plébánián Debrecenben.

– Tulajdonképpen két irányból indult az új társaság születése. Fodor András plébános a Tócós kertben – korábban a város egyik legrégebbi kertségében, a ma már több mint negyvenezer főt számláló lakótelepen – 1998-ban megépült plébániára több szerzetesrendet is hívott. A meghívott rendek emberhiány miatt ennek a kérésnek nem tudtak eleget tenni. De a plébános nem adta fel… Ugyanabban az időben – a Svetits Intézet gimnazistájaként – bennem egyre erősödött a vágy a szerzetesi hivatás iránt, majd néhány év múlva, amikor vágyam elhatározássá alakult, több rendhez is ellátogattam, hogy könnyebb legyen a választás. Nem tudtam dönteni.

– Mit keres ilyenkor az ember?

– Nagyon fontos, hogy mi az, amivel azonosulni tud. Meg kell ismerni a közösségek életformáját, szabályait. Számomra elsődleges szempont volt a napi szentmisén való részvétel, mivel már évek óta napi áldozó vagyok… Végül András atya kezdeményezésére egy új közösség látott napvilágot.

– Betánia. A név sokatmondó.

– A Betánia név mindkettőnkben felvetődött. A lelkiség volt az első, ami irányt adott. Körülbelül már tudtuk, milyen feladatoknak, szabályoknak kellene eleget tenniük az apostoli társaság majdani tagjainak, így ezeket szem előtt tartva született meg az elnevezés. Jelenleg még egyedül töltöm a noviciátus időt, reméljük, hogy néhány éven belül nagyobb létszámú közösségről is beszélhetünk.

A Betánia Plébániai Nővérközösség az apostoli élet olyan társasága, amely az 598–602. kánonok szerint vállalja az evangéliumi tanácsokat. A közösség tagjai az első fogadalmat legkevesebb egy év próbaidő után teszik le. Teljesen Istennek szentelt életet kívánnak élni, évenként megújítva a szegénységre, tisztaságra, engedelmességre tett magánfogadalmukat abban a reményben, hogy a közösségük bizonyos idő elteltével és élettapasztalatok birtokában szerzetesrenddé is alakulhat.

– A rendek, közösségek az alapítójuk által megfogalmazott szabályzat szerinti életformát követik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>