Cikkek listázása

Küldöttség II. János Pál pápa szülővárosában

Baráti szövetség Kecskemét és Wadowice között

Szerző: Tajti Anikó

Nagy szeretettel fogadták az elmúlt hónapban a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ delegációját Wadowicében. A dél-lengyelországi településen született, élt és tanult 18 éves koráig a 20–21. század egyik legrangosabb, legjelentősebb személyisége, Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa, aki az Úr kiválasztottjaként az egész világ nagyrabecsülését elnyerte. Alkotó munkájának, sikerének csúcsán is többször hazalátogatott, és találkozott a kisváros hívő népével.
A róla elnevezett kecskeméti központ 2006 nyarán nyitotta meg kapuit Bács-Kiskun megye székhelyén. Működtetői elsődleges célul tűzték ki a rászorulók megsegítését. Tavaly óta több jótékonysági akciót szerveztek, többek között füzeteket osztottak szét a szegény családok között iskolakezdés előtt, illetve adventkor különböző finomságokkal kínálták a hátrányos helyzetű embereket a város főterén. Mindezek mellett azonban a legfőbb tevékenységük, hogy naponta ingyen étellel várják a rászorulókat – több mint 120 személyt – az intézmény konyháján.

Wadowicében ma már jól ismerik a Wojtyla Barátság Központ és Kecskemét nevét. Ehhez nagyban hozzájárult Marcin Sokolowsi lengyel konzul is, aki az előző évben egy rendezvény alkalmával látogatott el a megyeszékhelyre. Ekkor vetette fel dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere a két település kapcsolatának szorosabbra fűzését. Ez kínálta az alkalmat arra, hogy az ottani társintézmény meghívásának eleget téve küldöttség keljen útra a hírös városból. Farkas P. József alapító és Csontos Tamás, a civil szervezet aktivistája leadták a kecskeméti központ alapító iratait, amelyek bekerültek a wadowicei dokumentumtárba. A delegációt fogadták a lengyel település elöljárói is, élükön Ewa Filipiak polgármester asszonnyal. A városvezető átvette azt a levelet, melyben dr. Zombor Gábor polgármester a két település közötti baráti szövetség létrehozására tett ajánlatot.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>