Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Goya kísértetei (Goya’s Ghosts)

Francisco José de Goya y Lucientes spanyol festő élete olyan izgalmas és változatos volt, hogy az mindenképpen filmre kívánkozik. A szép kort, 82 évet megélt művész igen szegény sorból származott, a legenda szerint volt torreádor is, innen küzdötte fel magát udvari festővé, majd több súlyos betegségen is átesett stb. Milos Forman azonban – aki pedig pályája során több híresség mozgóképes portréját is megrajzolta már: Amadeus, Larry Flint, a provokátor, Ember a Holdon) – nem Goya életét állította filmje középpontjába. Művének eleve három főhőse van (a festőn kívül egyik eretneknek kikiáltott modellje és Lorenzo testvér, az inkvizíció papja), a Goya kísérteteinek igazi főhőse azonban mégis a kor, amelyben játszódik, az 1792 és 1809 közötti Spanyolország zűrzavaros időszaka.

DVD: Seraphim Falls – A múlt szökevénye (Seraphim Falls)

Egy western manapság mindenképp szokatlan, David Von Ancken filmje azonban további dolgokban is zavarba ejti a nézőt: vadnyugati helyszíneken nemigen látott, ismert színészek jelennek meg a főszerepeket játszó Pierce Brosnantől és Liam Neesontól az epizodistákig. Az alaphelyzet a műfaj egyik leghagyományosabb szituációja: üldözés, amelyet egy régi bűnért való személyes bosszú motivál; ám hogy miért folyik az üldözés, arról csak nagyon lassan adagolt információcserepekből értesülünk, és hogy melyik fél a jó, és melyik a rossz, azt még ekkor sem vagyunk képesek eldönteni. Miután a fagyos hegyektől a nap perzselte sivatagig tartó út során feltűnnek a műfaj tipikus figurái a telepesektől a bankrablókon át a vasútépítőkig, a végső leszámoláshoz érve a film szikár példázattá kerekedik az élet olyan nagy dolgairól, mint a megbocsátás és az újrakezdés.

Piaf (La Môme)

Edith Piaf, aki Edith Giovanna Gassion néven 1915-ben született Párizsban, a nemzeti lobogó és a Marseillaise mellett Franciaország egyik legfontosabb ikonja. Kalandos élete folyamán megfordult (gyermekként) bordélyházban, cirkuszi mutatványosok közt, majd utcai énekes lett, amíg hatalmas tehetségét 1935-ben fel nem fedezték. A tragikusan fiatalon elhunyt művészről Olivier Dahan, a Bíbor folyók 2. rendezője készített az egész életutat átfogó, nagyszabású életrajzi filmet, melyben az eddig inkább vígjátékok és romantikus filmek sztárjaként ismert Marion Cotillard nagyszerűen és hátborzongatóan élethűen formálja meg a legendás énekest, akinek élete és pályája nemcsak csodálatos örökzöld dalokkal, hanem nem kevés tanulsággal is szolgál a közönségnek.

Harry Potter és a Fônix Rendje (Harry Potter and the Order of the Phoenix)

Miközben az egész világ J. K. Rowling mesekönyvsorozatának hetedik, befejező részét várja, más nevezetes esemény is várható, hiszen nem sokkal megjelenése előtt bemutatják az ifjú varázslótanonc kalandjairól szóló ötödik könyv alapján készült Harry Potter és a Főnix Rendje című filmet. A soron következő ifjúsági fantasy-kalandfilmet David Yates rendezte, kinek nevéhez eddig főleg tévéfilmek és -sorozatok kapcsolódtak. A sztori azonban talán minden eddiginél izgalmasabb, hiszen Harry egyre közelebb kerül ősellenségéhez, Voldemorthoz, és megismer egy titkos szervezetet, a Főnix Rendjét is. Azaz sokadjára is a Jó és a Rossz örök harcát követhetjük Harry és barátai/harcostársai sorsán keresztül, ami most is borzongató élmény – és szerencsére még mindig nincs vége…

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>