Cikkek listázása

Verbita missziós táborok – 2007

Együtt mindenre képesek vagyunk

Szerző: Zabos Róbert SVD

Sokan próbálták már egyetlen definícióval megfogalmazni, hogy mit is jelent pontosan a misszió. Egyesek plébániákon, iskolákban, kórházakban, illetve a média által igyekeznek elvinni minden néphez az örömhírt: hogy Krisztus feltámadt, és mindenkit az Atyához akar vezetni, mások pedig a tudományok különböző területein törekszenek betölteni missziós küldetésüket. A legtöbben mégis eljutnak arra a pontra, hogy szinte lehetetlen pontos definíciót találni, olyan széleskörű ez a fogalom.
A verbiták és a missziók barátai többek között a nyári missziós táborok által próbálják kivenni részüket ebből a munkából. A feladat nem könnyű, de vidám. A nyár folyamán három alkalommal közel ötszáz gyermek és fiatal kapcsolódik be a világegyház missziójának áramlataiba a különböző helyszíneken. De nemcsak ők lelkesednek olyannyira, hogy a tábori férőhelyek már jóval annak kezdete előtt betelnek, hanem a sok-sok önkéntes munkatársat is egy közösséggé formálja a készülődés és a viszontlátás reménye.
Az Isteni Ige Társaságának misszionáriusai (verbiták) valójában csak koordinátorok és kivitelezők. Akik ténylegesen lehetővé teszik a táborok megvalósulását, azok egyrészt a huszonöt missziós imaközösség és a sok-sok plébánia tagjai, akik már évek óta nagylelkű gyűjtéseket rendeznek, hogy fiatalok különböző közösségei mellett hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek is részt tudjanak venni a táborokban; másrészt a munkatársak nagy csapata, akik az élvonalban dolgoznak, fenntartva a tábori infrastruktúrát.

A kereszténység sokszínűsége mutatkozik meg e három hét alatt: nemcsak a hazánkba visszatért magyar szerzetes- és világi önkéntes misszionáriusok, hanem a harmadik világból Magyarországra érkezett fiatal verbita atyák és testvérek is sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy valóban megtapasztalhatóvá váljon a misszió sokszínűsége a magyar társadalom legkülönbözőbb rétegeiből és helyeiről érkező fiatalok számára.

De hogyan is képzeljünk el egy ilyen hetet? Bár kevesen ismerik egymást, mivel az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek (leszámítva természetesen azokat, akik évről évre rendszeresen visszajárnak), a második napra már mégis mindenki otthonosan és barátok között érezheti magát, hála a munkatársak odafigyelésének és tapasztalatának. Délelőttönként misszionáriusok tartanak előadásokat, élménybeszámolókat, pillanatok alatt mindenkit a missziós munka közepébe tudnak repítve ezáltal. Délután távoli kultúrák megismerésével és magyar népművészeti tárgyak készítésével, sporttal, akadályversennyel, kirándulásokkal és egyéb gyakorlatias programokkal folytatódik a nap, majd este a kiscsoportok által előkészített kulturális programokkal, táncestekkel zárul.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>