Cikkek listázása

Száz éves a cserkészet

Egy világ – egy fogadalom

Szerző: Szalontai Anikó

„Mi hasznom a cserkészetből? Javulok. Erősödöm testben és lélekben. Edzem magam. Sok fiúval ismerkedem, és ezek mind jó barátaim lesznek. Megismerem a természetet. Tanulok engedelmeskedni. Tanulok tanulni. Tanulok dolgozni. Megtanulom az időmet helyesen beosztani. Szolgálatokon segíthetek másoknak, esetleg a hazának is szolgálatot nyújthatok. Jól mulatok. Sok hasznos gyakorlati dolgot tanulok.” A tizenhárom éves Szerb Antal talán nem is volt tisztában azzal, milyen pontosan meghatározta a cserkészet nevelési céljait. A „Sík tanár úr” szárnyai alatt növekvő kiskamasz mindezt az I. világháború második évében jegyezte fel naplójában, amikor a mozgalom még gyerekcipőben járt Magyarországon, hiszen alig hét éve született meg Angliában. Idén ünnepeljük a cserkész mozgalom fennállásának századik évfordulóját.
Emellett éppen e centenáriumi évben van a cserkészet megalapítójának, Lord Robert Baden-Powellnek százötvenedik születésnapja, s a jubileumi nemzetközi tábor lesz a huszonegyedik jamboree, mely szám Angliában, a mozgalom szülőhazájában a nagykorúvá válás időpontja.

Robert Baden-Powell 1857-ben született Londonban, s nagyon korán, három évesen elvesztette édesapját. Népszerű volt barátai, iskolatársai körében vidámsága, csínytevései miatt, ugyanakkor a tanulásban kevésbé jeleskedett. Fiatalon katonai pályára lépett, s mivel a katonai akadémia felvételijén második lett, rögtön alhadnagyi rangot kapott, s Indiába, majd Dél-Afrikába vezényelték. 1899-ben, a második angol-búr háborúban Mafeking védelmével bízták meg. Az ostrom során önkéntes fiúkból futárszolgálatot szervezett, s ekkor tapasztalta meg, hogy a fiatalok milyen jól helytállnak.

A háború után hősként tért haza Angliába, ahol meglepetésére nagy sikert aratott egy katonai kézikönyve az ifjúság körében. Összeszedte a mindenféle társadalmi osztályból való fiatalokat Londonban, és húsz – egyesek szerint huszonnégy – fiúval megszervezte Brownsea szigetén az első tábort. Erről emlékeznek meg idén a világ minden táján, mint a cserkészet születésnapjáról, augusztus 1-jén napfelkeltekor. Lord Baden-Powell tapasztalatiból megírta a Scouting for Boys (Cserkészet fiúknak) című könyvét, a már említett kézikönyv fiataloknak szóló változatát, amelyben lefektette a mozgalom alapját, illetve valláserkölcsi alapokon nyugvó nevelési módszereit. A könyv óriási siker lett, számos nyelvre lefordították, s alakultak a csapatok szerte a világban – Magyarországon is 1910-től.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>