Cikkek listázása

A Szent Erzsébet-év eseményei a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében

Érseki áldás és szeretetvendégség

Nagyszerű, felemelő eseményekben bővelkedett Kecskeméten a Szent Erzsébet-emlékév első két hónapja. Mint köztudott, 2007. november 19-én ünnepelhetjük a szegények gyámolítója születésének 800. évfordulóját. A Porta Egyesület által szervezett hírös városi programsorozat 2006. november 19-én a Czollner téri templomban megtartott ünnepi szentmisével vette kezdetét.
Az igehirdetést követően dr. Bábel Balázs metropolita, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke áldotta meg azokat a kenyereket és rózsákat, amelyekkel a következő napokban a Porta Egyesület aktivistái ajándékozták meg az embereket a város nagyobb bevásárlóközpontjai előtt. A polgárok a nemes ügy iránti nyitott szívvel fogadták a figyelmességet. Nagylelkű adományaikból a Dunavecsei Gyermekotthon azon lakóinak ünnepét tette szebbé, gazdagabbá a civil szervezet, akik karácsonykor is az intézetben maradtak. Hasonló siker koronázta az egyesület Szent Erzsébet kosara elnevezésű akcióját is. Ennek keretében – immár hagyományosan – közéleti személyiségekhez, vállalkozókhoz, cégvezetőkhöz juttatták el a Szenteste Alapítvány munkatársai Szent Erzsébet csodatévő kosarát. Az apró ajándékot és üdvözlőlapot tartalmazó kosarakat a megajándékozottak nagyobbra cserélték, és megtöltötték szeretettel, illetve mindazzal a jóval, amit karácsony közeledtével az alapítvány aktivistái juttattak el a rászorulókhoz. Ezúttal közel száz kecskeméti nagycsalád vehetett át ajándékcsomagot a szeretet ünnepe előtt.

Az advent kezdetétől vízkeresztig tartó időszakban – a támogatók sokaságának köszönhetően – ötezernél is több rászorulót láthattak vendégül a főtéren felállított szeretetsátorban. Csodálatos órákat élhettek át mindazok, akik részesei lehettek ezeknek az ebédeknek. Hétről hétre többen és többen álltak a szervezők mellé: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat valamint a Vöröskereszt helyi szervezetei, a Kecskeméti Televízió, a Kecskeméti Lapok és a Gong Rádió kollektívái, vendéglátósok, kereskedők, vállalkozók, magánszemélyek és még hosszan sorolhatnánk. Az évekkel ezelőtt néhány vasárnapra életre hívott program egyre bővült, és mára túlnőtt az egyszerű megvendégelés keretein. Igazi családdá kovácsolódtak össze a rászorulók és mindazok, akik az ünnepek idejét szebbé kívánták tenni számukra. Minden szónál többet mond el erről, hogy a szentestén és karácsony mindkét napján is elhangozhatott az asztali áldás a sátorban. Jó hírű éttermek szakácsai főzték a finom ebédeket, amelyek mellé jutott bőven sütemény és édesség is, de egyszer sem maradt el például a használtruhaosztás és az alkalmi egészségügyi vizsgálatok sem.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>