Cikkek listázása

Kézfogás a 15 éves Duna Televízióval

Magyar Karácsony

Szerző: Bodnár Zita

Világméretű meglepetéssel szeretne nézőinek kedveskedni a tizenötödik születésnapját ünneplő Duna Televízió. Adventben kezdi meg a Földet körülölelő „Kézfogás” akcióját, mellyel minden magyarul beszélő, és magát a nemzethez tartozó magyarnak kíván baráti jobbot nyújtani. Nagy népszerűségnek örvendett a 2004-es Magyar Karácsony, ezért a műsor sikerén felbuzdulva, ismét közösségek és családok fogadják be otthonaikba a Duna Televízió nézőit nem csupán a Kárpát-medencében, hanem a tengerentúlon is. A „baráti jobbot” elfogadták Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában és a Kárpát-medencében élő családok, akiket advent négy szombatján közelebbről is megismerhetünk, hogy december 24-én este már kedves ismerősként nézzük, hogyan töltik a szeretet ünnepét távolban élő honfitársaink. A II. János Pál pápa áldásával induló Duna Televízió célul tűzte ki, hogy ha akár csak egy kézfogás erejéig is, de valóban az egész nemzet televíziója legyen.
Az ünnepi műsor keretében ellátogathatunk az Egyesült Államokba, New Brunswickba, ahol a Hajdú-Németh házaspár életébe kapcsolódhatunk be hálaadástól karácsony napjáig. László és Irén szülei 1947-ben, illetve 1953-ban menekültek el hazánkból. Négy felnőtt gyerekükkel és hat unokájukkal igazi nagycsaládot alkotnak. A família minden tagja magyar, akik aktív szerepet vállalnak a környék magyarságának életében, azonosságtudatának fenntartásában. Énekkart és tánccsoportot vezetnek, cserkészcsapatot irányítanak, sportklubot szerveznek, egyházközösségi képviselők.
Illusztráció

Caracas a műsor következő állomása. A Venezuelában élő nem latin származású kisebbségek között a magyar emigráció a legnépesebb. Honfitársaink három hullámban érkeztek ide. Az első csoport szociális okok miatt hagyta el hazánkat még a II. világháború előtt, a második politikai indíttatástól vezérelve 1945 után, a harmadik hullámmal pedig az 1956-os forradalom menekültjei jöttek. A Duna Televízió jóvoltából a Gazsó család látja vendégül a nézőket. A családfő, Gazsó Gábor ügyvéd, de fotószenvedélyét olyan tökélyre fejlesztette, hogy számos albuma is megjelent már, Venezuelát bemutató kötetét pedig állami ajándékként adják. Felesége, Enikő három gyermeküket nevelte, és mindig is tevékenyen részt vett a magyar közösség életében, így évtizedeken át cserkészparancsnokként működött. Gazsóéknál a helyi szokás szerint már december 6-án feldíszítik a karácsonyfát, a karácsonyt viszont magyar szokás szerint ünneplik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>