Cikkek listázása

Passzív kivárás helyett tevékeny időszak

Az adventi előszobában

Fotó: Vida József

Az előszobákba reményteljes szívvel lépünk. Tudjuk, hogy oda bejutni és ott tartózkodni csupán átmeneti állapotot jelent. Amíg levetjük a kabátunkat, megigazgatjuk ruhánkat és frizuránkat, megérkezik a házigazda, szívélyesen fogad, majd a belső szobába vagy terembe bocsát be. Ez a forgatókönyv határozza meg az előszobák hangulatát: a kusza mozdulattal letett esernyő, a felakasztott kabát, a ledobott szatyrok, a kalappal megkoronázott fogas és az egészet összefogó félhomály jól érzékelhetően mutatja, hogy itt lenni csupán ideiglenes – jövetelünk legfőbb célját valahol „benn” érjük majd el.

Karácsonyfa

Addig azonban, míg bebocsátást nem nyerünk, várnunk és készülődnünk kell. Nem mindegy ugyanis, milyen fokú a rendezettségünk. A kócos haj, az elkenődött smink, a poros vagy sáros cipő, a be nem gombolt zakó, esetleg egy félrecsúszott nyakkendő a „belső teremben” nem éppen a legmegfelelőbb névjegykártya. A házigazda ezekből a zavaró jelekből már az első látásra arra következtethet, hogy nem megfelelő alapossággal készültünk fel a vele való találkozásra.

Az igazi várakozás így nem passzív „kivárás” csupán, hanem tevékeny és termékeny időszak, amikor az önmagunkkal való szembenézés feltárja titkainkat, és e lelki mezítelenségben felismerhetjük, milyenek vagyunk és merre fejlődünk. Ez az „előszobai” lelkitükör segít abban, hogy a „fogadásra” – az Úrral való találkozásra – megfelelően készüljünk fel, és a várakozásban az égi jövőnkre gondoljunk: „…mi is, akik magunkban hordjuk a Lélek zsengéit, mi is sóhajtozunk és várjuk a fogadott fiúságot, testünk megváltását. Meg vagyunk ugyan váltva, de még reménységben élünk” (Róm 8,23-24). Ilyesféle reménnyel várunk a bebocsátásra, és a „Lélek zsengéi”, mint amilyen a megszentelő kegyelem és a Szentlélek ajándékai, segítenek abban, hogy ki tudjunk tartani ebben a várakozásban. Az előszoba félhomályában megsejtjük, hogy ha igazán kitartunk, akkor egyre nagyobb lesz itt a fény, végül pedig az előttünk kitáruló ajtó mögül egyszer csak ránk tör a Világosság, s várakozásunk gyümölcse ujjongó örömmel ajándékoz meg!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>