Cikkek listázása

Interjú Iváncsits Tamás zeneszerzővel

Az igazság megtörte a hallgatás csöndjét

Szerző: Horváth István Sándor

Fotó: Horváth István Sándor

A Szombathelyi Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó fő programjaként Rábakethelyen hangzott el első alkalommal június utolsó szombatján Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés drámája Brenner János atyáról, akit ezen a helyen öltek meg 50 esztendővel ezelőtt. A mű segítségével sokan sírhatták ki magukból fél évszázad fájdalmát. Interjúnkban a hallgatás csendjét társulatával megtörő szerzőt, Iváncsits Tamást kérdeztük.
– 2006 decemberében, amikor beszélgetésünk során először vetettem fel annak ötletét, hogy írjon egy zenés darabot Brenner Jánosról, még alig tudott valamit az egykori rábakethelyi káplánról. Az első zenei hangjegyektől a mostani ősbemutatóig eltelt fél év bizonyára mozgalmas volt…

– Régóta foglalkoztatott egy újabb, összefüggő zenés darab megírásának gondolata. Szerettem volna – többek között – Boldog Gizella életét feldolgozni, azonban az ötleteim vagy erőtlennek bizonyultak, vagy nem kaptam ezekhez semmilyen bátorítást, támogatást. Brenner János csodálatos életpéldája viszont egészen föllelkesített. Január végén láttam neki a szövegírásnak, zeneszerzésnek. Hogy Brenner atyáról hiteles képet kapjak, családommal még februárban elutaztam Szombathelyre, illetve Szengotthárd-Rábakethelyre, hogy a még élő szemtanúkkal beszélhessek. A zenés darab nem lehetne hiteles, ha a benne szereplő események és a benne ábrázolt személyek egészen eltérőek lennének a valóságtól. Ez egyébként sajátos feladatot jelentett, hiszen A tékozló fiú vagy a Szent Pálról szóló Damaszkusz című zenés darab sokkal nagyobb szerzői szabadságot tett lehetővé, mint A jó pásztor, hiszen még szép számmal élnek azok az emberek, akik ismerték és szerették Brenner János káplán atyát. Az anyaggyűjtést a zenés dráma megírása követte, amivel pontosan húsvét vasárnapján készültem el.

– Milyen teendők következtek ezután?

– A darab hangfelvétele és a színpadi próbák egymással párhuzamosan zajlottak. Családtagjaimnak hihetetlenül sokat köszönhetek, amiért ebben az időben rengeteg időt és energiát fordíthattam kizárólag ezekre a feladatokra. Amint hazaértem a tanításból – hittant tanítok Mohácson –, és amennyire azt kántori teendőim lehetővé tették, rögtön a zongora mellé ültem, és indult a munka. Ebben a feszített tempójú fázisban nagy segítségemre volt a bólyi plébános úr, Pekker Mátyás atya, valamint Beckné Kresz Ágnes asszony, a helyi Kolping-ház igazgatója. Ők lehetővé tették, hogy a hangfelvételek részben a templomban és a plébánián, részben pedig a Kolping-házban készüljenek. A darab stúdiófelvételében komoly érdemei vannak Vidáné Kresz Beátának is, aki a kórus zenei vezetését, vezénylését vállalta.

– Milyen a mű felépítése?

– A darab Brenner János papi életét dolgozza föl újmiséjétől haláláig. Ez a valóságban alig több mint két esztendő volt. Megpróbáltam azokat az eseményeket kiemelni és földolgozni, amelyekből szépen kibontakozik e nagyszerű ember és nagyszerű pap alakja. A CD-n hallható verzió körülbelül 76 perces, de az élő előadás ennél valamivel hosszabb, amint az Szentgotthárdon, az ősbemutató alkalmával tapasztalható volt.

– Szembetűnő a zenemű tartalmának tárgyilagossága. A személyek és a települések neve vagy az újmisés jelmondata például. A püspök levele, amellyel Rábakethelyre helyezi János atyát, valamint a temetési beszéd nem kitalált szöveg, hanem az eredetinek az idézése. Miért fontos e tényszerűség?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>