Cikkek listázása

Megválaszthatjuk-e gyermekeink nemét?

A szép új világ családjai

Szerző: Szalontai Anikó

A nyári szabadság előtt tíz szocialista képviselő határozati javaslatot terjesztett be a születendő gyermek nemének megválaszthatóságához szükséges jogi lépésekről. A javaslatot jegyző politikusok szerint az eljárás engedélyezésével több pár vállalna harmadik gyermeket, illetve a lehetőséggel azok a szülők is élhetnének, akiknek gyermekénél nemhez kötött, genetikai betegség veszélye áll fenn.
A születendő gyermek nemét befolyásoló eljárás jelenleg bűncselekménynek számít Magyarországon – hazánk ugyanis 2002-ben ratifikálta az Európai Tanács oviedói egyezményét, amely tilt minden ilyen beavatkozást. A már megfogant gyermek nemének megállapítása is tilos tizenkét hetes kora – tehát a művi terhességmegszakítás határideje – előtt, nehogy emiatt vetessék el a magzatot.

Török Zsolt, a szocialista párt gyermek- és ifjúsági szakcsoportjának vezetője szerint a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések azt mutatják, hogy számos pár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, hogyha biztosan tudnák, hogy az ellenkező nemű lesz, mit az előző. A képviselő mindehhez hozzátette, hogy azokban az országokban – például Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban –, ahol már alkalmazzák az eljárást, elindult a nemek kiegyenlítődése. Kivédendő, hogy az egyik vagy a másik nem felé eltolódjon a születések száma, csak azok a szülők élhetnének a lehetőséggel, akiknek már van két azonos nemű gyermekük és harmadiknak egy azoktól különbözőt szeretnének.

Hogy demográfiai szempontból valóban kedvező következményei lennének-e annak, hogy a szülők eldönthetik, fiú vagy lány gyermekük legyen, valójában nem tudni. Szakemberek szerint a hatás statisztikai szempontból elhanyagolható lenne. Ugyanakkor sajnos van kereslet az eljárásra. Czeizel Endre genetikus egy interjúban elmondta, csak őt évente körülbelül ezer pár keresi fel ilyen kéréssel, s tud olyanokról is, akik Prágába utaznak, mert ott már a terhesség tizedik hetében elvégzik a gyermek nemére vonatkozó vizsgálatot, s így itthon még két hetük van az abortuszra.

– Sokunkban Huxley: Szép új világa rémlett fel a hír hallatára – mondta Szabó Krisztián, aki három lány büszke édesapja. – Azonban jól tudjuk, nem az hozza el a valódi boldogságot, hogyha bármit megtehetünk. A szülők öröme pedig nem attól függ, hogy fiú- vagy lánygyermekük van-e – vagy ha tényleg ezt gondolják, akkor elképzelhető, hogy súlyos problémák vannak a családban.

Krisztián felesége, Anna gyakorlati szempontból ragadta meg a problémát:

– Magyarországon sajnos a legtöbb család el sem jut a harmadik gyermekig. A demográfiai válságot nyilvánvalóan nem ez lehetőség fogja orvosolni, viszont annál több etikai és erkölcsi problémát hoz magával. Hatékonyabb családtámogatásra, a családosok és hangsúlyozottan a nők esélyegyenlőségének javulására lenne inkább szükség.

A módszer lényege, amellyel befolyásolnák a születendő gyermek nemét, hogy különválasztják az Y- és az X-kromoszómát tartalmazó hímivarsejteket. Az eljárást már gyakorló külföldi orvosok szerint így kilencven százalékos bizonyossággal megválasztható, hogy a gyermek fiú vagy lány legyen. Más szakértők szerint ez a szám jóval kisebb, alig hetven százalék. A módszer nem minősül génmanipulációnak vagy embrióval való kísérletnek. A határt azonban könnyű átlépni…

– A rohamléptekkel fejlődő tudomány eredményeinek újabb és újabb felhasználási lehetőségei kerülnek terítékre, miközben sokszor figyelmen kívül hagyják azok erkölcsi vonatkozásait, rövid- és hosszabb távú következményeit – fogalmazta meg véleményét Csizy Dezső és felesége, Judit, akik négy fiú szülei (képünkön). – Ma már akár dönthetnénk gyermekünk neméről, először csak a harmadiknál, aztán majd persze előbb is. Most még csak a nemét választhatnánk meg, aztán majd ki tudja, milyen tulajdonságait… A tudomány fejlődésével az emberek egyre kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak (hogy azok-e, vagy sem, az más kérdés), és sajnos ettől egyre gőgösebbek leszünk. Megnyilvánul ez mind az Istennel, mind az egymással való kapcsolatunkban. Az értékrend deformálódásának beláthatatlanok a következményei, miközben a fejlődéssel egyre csak gyarapodnak a kérdések és a problémák. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene állítani minden kutatást és fejlesztést, azonban ébernek kell lennünk, mert az ember fantáziája olyan nagy, hogy mindent képes rosszra használni, ahogyan jóra is.

– A megoldás tehát szerintünk az emberek evangelizálása – folytatta a házaspár –, és akkor Krisztus segítségével maguk is megtalálják a helyes utat. Az emberiségben ég a tudásvágy, de a tökéletesség iránti szomjúságunkat egyedül Isten csillapíthatja. Szent Pál a kolosszeieknek írt levelében így fogalmazott: „Szeretném, ha tudnátok, hogy mennyit küzdök értetek, a laodiceaiakért és mindazokért, akik személyesen nem ismernek, hogy szívükben megerősödve és a szeretetben egyesülve eljussanak a tökéletes megismerés teljes gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak a megismerésére. Benne rejlik a tudomány és a bölcsesség minden kincse.”

A születendő gyermek nemének befolyásolása az emberek régi igénye. Gyógyfüvek és talizmánok segítségével, vagy éppen a csillagok állását tanulmányozva ősidők óta igyekszünk irányítani a születés rendjét. Mára eljutottunk oda, hogy valóban hatásos módszer áll a rendelkezésünkre, ám kérdés, elég érett-e az emberiség erre.

– Itt elsősorban nem politikai vagy jogi, hanem etikai kérdésről van szó – hangsúlyozta Szabó Krisztián. – Egy ilyen döntés hatása beláthatatlan az egyén életére és a társadalomra nézve is. Nem vezet-e nemi diszkriminációhoz? Hogy érzi majd magát az a kisgyerek, aki megtudja, hogy őt csak azért akarták, mert biztosan tudták, fiú vagy lány lesz?

Valószínűleg minden szülő elgondolkodik azon, milyen nemű gyermeket szeretne. Csizy Dezső és Judit húsz évesen házasodtak össze, és még nem voltak huszonhárom évesek, amikor már három fiúval büszkélkedhettek, mivel másodjára ikreik születtek.

– Talán nem is kell ecsetelni, mennyire szerettünk volna egy kislányt negyediknek, de Balázska érkezett, aki nagyon boldog, hogy fiú lett, mert el sem tudja képzelni, milyen „szörnyű” lett volna a sorsa lányként három energikus bátyjával. Vajon éltünk volna-e három fiú után a lehetőséggel, hogy biztosan lányunk legyen? A válaszunk egyértelműen nem. Ennek természetesen elsősorban erkölcsi oka van, mert nem szeretnénk átvenni Isten feladatkörét, de ne felejtsük el azt sem, hogy nem is ismerhetünk minden szempontot, amely egy megalapozott döntést lehetővé tenne. Milyen gyermeket szeretne adni nekünk Isten? Milyen hatással lesz a család többi tagjára? Milyen hivatása lesz majd Isten országának építésében? Aki úgy hiszi, hogy alkalmas az összes szempont felmérésére és a jó döntés meghozatalára ez ügyben, az nemcsak téved, de teljes ellentmondásba kerül hitünkkel.

Szabó Krisztián és Anna is beszélgettek arról a házasságuk kezdetén, hány fiú és hány lány gyermeket szeretnének, sőt még a születésük sorrendjét is „megtervezték”.

– Ám mikor a lányok megszülettek, az álmokat felváltották a valódi örömök, amelyeket meg kell becsülnünk, hiszen senki más nem adhatná ezeket, csak ők. Szeretjük őket, mert lányok, de nem ezért szeretjük őket.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>