Cikkek listázása

Megválaszthatjuk-e gyermekeink nemét?

A szép új világ családjai

Szerző: Szalontai Anikó

A nyári szabadság előtt tíz szocialista képviselő határozati javaslatot terjesztett be a születendő gyermek nemének megválaszthatóságához szükséges jogi lépésekről. A javaslatot jegyző politikusok szerint az eljárás engedélyezésével több pár vállalna harmadik gyermeket, illetve a lehetőséggel azok a szülők is élhetnének, akiknek gyermekénél nemhez kötött, genetikai betegség veszélye áll fenn.
A születendő gyermek nemét befolyásoló eljárás jelenleg bűncselekménynek számít Magyarországon – hazánk ugyanis 2002-ben ratifikálta az Európai Tanács oviedói egyezményét, amely tilt minden ilyen beavatkozást. A már megfogant gyermek nemének megállapítása is tilos tizenkét hetes kora – tehát a művi terhességmegszakítás határideje – előtt, nehogy emiatt vetessék el a magzatot.

Török Zsolt, a szocialista párt gyermek- és ifjúsági szakcsoportjának vezetője szerint a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések azt mutatják, hogy számos pár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, hogyha biztosan tudnák, hogy az ellenkező nemű lesz, mit az előző. A képviselő mindehhez hozzátette, hogy azokban az országokban – például Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban –, ahol már alkalmazzák az eljárást, elindult a nemek kiegyenlítődése. Kivédendő, hogy az egyik vagy a másik nem felé eltolódjon a születések száma, csak azok a szülők élhetnének a lehetőséggel, akiknek már van két azonos nemű gyermekük és harmadiknak egy azoktól különbözőt szeretnének.

Hogy demográfiai szempontból valóban kedvező következményei lennének-e annak, hogy a szülők eldönthetik, fiú vagy lány gyermekük legyen, valójában nem tudni. Szakemberek szerint a hatás statisztikai szempontból elhanyagolható lenne. Ugyanakkor sajnos van kereslet az eljárásra. Czeizel Endre genetikus egy interjúban elmondta, csak őt évente körülbelül ezer pár keresi fel ilyen kéréssel, s tud olyanokról is, akik Prágába utaznak, mert ott már a terhesség tizedik hetében elvégzik a gyermek nemére vonatkozó vizsgálatot, s így itthon még két hetük van az abortuszra.

– Sokunkban Huxley: Szép új világa rémlett fel a hír hallatára – mondta Szabó Krisztián, aki három lány büszke édesapja. – Azonban jól tudjuk, nem az hozza el a valódi boldogságot, hogyha bármit megtehetünk. A szülők öröme pedig nem attól függ, hogy fiú- vagy lánygyermekük van-e – vagy ha tényleg ezt gondolják, akkor elképzelhető, hogy súlyos problémák vannak a családban.

Krisztián felesége, Anna gyakorlati szempontból ragadta meg a problémát:

– Magyarországon sajnos a legtöbb család el sem jut a harmadik gyermekig. A demográfiai válságot nyilvánvalóan nem ez lehetőség fogja orvosolni, viszont annál több etikai és erkölcsi problémát hoz magával. Hatékonyabb családtámogatásra, a családosok és hangsúlyozottan a nők esélyegyenlőségének javulására lenne inkább szükség.

A módszer lényege, amellyel befolyásolnák a születendő gyermek nemét, hogy különválasztják az Y- és az X-kromoszómát tartalmazó hímivarsejteket. Az eljárást már gyakorló külföldi orvosok szerint így kilencven százalékos bizonyossággal megválasztható, hogy a gyermek fiú vagy lány legyen. Más szakértők szerint ez a szám jóval kisebb, alig hetven százalék. A módszer nem minősül génmanipulációnak vagy embrióval való kísérletnek. A határt azonban könnyű átlépni…

– A rohamléptekkel fejlődő tudomány eredményeinek újabb és újabb felhasználási lehetőségei kerülnek terítékre, miközben sokszor figyelmen kívül hagyják azok erkölcsi vonatkozásait, rövid- és hosszabb távú következményeit – fogalmazta meg véleményét Csizy Dezső és felesége, Judit, akik négy fiú szülei (képünkön). – Ma már akár dönthetnénk gyermekünk neméről, először csak a harmadiknál, aztán majd persze előbb is. Most még csak a nemét választhatnánk meg, aztán majd ki tudja, milyen tulajdonságait… A tudomány fejlődésével az emberek egyre kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak (hogy azok-e, vagy sem, az más kérdés), és sajnos ettől egyre gőgösebbek leszünk. Megnyilvánul ez mind az Istennel, mind az egymással való kapcsolatunkban. Az értékrend deformálódásának beláthatatlanok a következményei, miközben a fejlődéssel egyre csak gyarapodnak a kérdések és a problémák. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene állítani minden kutatást és fejlesztést, azonban ébernek kell lennünk, mert az ember fantáziája olyan nagy, hogy mindent képes rosszra használni, ahogyan jóra is.

– A megoldás tehát szerintünk az emberek evangelizálása – folytatta a házaspár –, és akkor Krisztus segítségével maguk is megtalálják a helyes utat. Az emberiségben ég a tudásvágy, de a tökéletesség iránti szomjúságunkat egyedül Isten csillapíthatja. Szent Pál a kolosszeieknek írt levelében így fogalmazott: „Szeretném, ha tudnátok, hogy mennyit küzdök értetek, a laodiceaiakért és mindazokért, akik személyesen nem ismernek, hogy szívükben megerősödve és a szeretetben egyesülve eljussanak a tökéletes megismerés teljes gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak a megismerésére. Benne rejlik a tudomány és a bölcsesség minden kincse.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>