Cikkek listázása

500 éve született Xavéri Szent Ferenc, India és Japán apostola

Xavéri Szent Ferenc nyomdokain – Indiában!

Szerző: Lourdu Raju Chavvakula SVD

India a világ egyik legnagyobb országa, ahol 1,065 milliárd ember él. A népesség nagysága szerint Kína után a második helyen áll. India tulajdonképpen 28 állam szövetsége: mindegyiknek megvan a saját nyelve, kultúrája és tradíciója. Ez a sokféle kultúra teszi annyira színessé India életét, melyben összesen 14 hivatalos nyelv és több száz törzsi nyelv, valamint nyelvjárás létezik, és ahol a hindit használják az ország hivatalos nyelveként. Indiában az emberek többsége gazdálkodásból él. Fő termék a rizs, a pamut, a csili, a búza, a juta, a hüvelyes növények és a rengeteg fűszer, hiszen mi indiaiak szeretünk fűszeresen enni. India arról is híres, hogy a lelkiség, a spiritualitás szülőföldje. Ezt így fejezte ki Bill Clinton, az Egyesült Államok előző elnöke: „Amikor más országokba megyek, akkor turistaként teszem azt, de ha Indiába megyek, akkor mint zarándok!”

Egy nagy hithirdetô érkezése

Ebbe a csodálatos országba érkezett Xavéri Szent Ferenc (1506–1552.), az újkori kereszténység egyik legnagyobb keleti hithirdetője, aki 1543-ban ért földet Goában, India területén. Április 7-én ünnepeljük születésének ötszázadik évfordulóját. Tudjuk, hogy előkelő családban született és nagy műveltségre tett szert, majd a jezsuita rendbe lépett. Nézzük, hogyan is működött Indiában, és milyen ma az a szubkontinensnyi ország, melyet annyira megszeretett!

Szegény goai halászok között kezdte misszióját. Azonosulni tudott a szegényekkel, így képes volt elérni őket. Úgy étkezett, ahogyan ők: vizet ivott és rizst evett. A földön aludt egyszerű kunyhójában. Alázatos magatartása miatt mindenki szívesen fogadta. Isten igaz embere volt, aki csodákat is tett. A legenda szerint olyan isteni erő áradt ki belőle, hogy még a halottakat is feltámasztotta. Faluról falura járt, hogy hirdesse Jézus örömhírét. Goa környékén és máshol harminc falut keresztelt meg, állítólag negyvenöt templomot is épített. Malakka, Kína és Japán vidékein is sokat utazott. Szavai hatalmas erejére hinni kezdtek az emberek. Egyre több falu fogadta el a kereszténységet. De a magasabb kasztok és a mohamedán vezetők erőszakkal próbálták gátolni hithirdető munkáját. Sokszor meg is támadták, kis kunyhóját felgyújtották.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>