Cikkek listázása

Erdő Péter bíboros Szent István-ereklyét ajándékozott

Főpásztori találkozó

Szerző: Mészáros Péter

Fotó: Parák László

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia által meghirdetett jubileumi engesztelő imaév nemcsak Magyarországon keltett jelentős visszhangot. Eleget téve a felszólításnak, a Kárpát-medence minden magyarokból álló katolikus közössége megmozdult. Amit nem sikerült elérni a hírhedtté vált december 5-i népszavazással, azt ez a kezdeményezés részben teljesítette: lelki síkon, az imádság erejével kapcsolta összes a szétszabdalt magyarságot!

Erdő Péter bíborosnak, az Esztergom-budapesti egyházmegye érsekének felszólítására a felvidéki magyarság is csatlakozott a nemzetünkért való könyörgéshez, ezzel mintegy eleget téve Mindszenty József hercegprímás kérésének, aki legalább egymillió imádkozó magyarra vágyott…

A nagyböjti idő a kelet-szlovákiai magyarság életében örömteli, a Gondviselés által ösztönzött találkozást eredményezett: a Magyar Katolikus Egyház feje ugyanis Alojz Tkáč érsekmetropolita meghívására a Kassai Főegyházmegyébe látogatott.

Erdő Péter ünnepi szentmiséjét Bodollón pontifikálta, ezzel a Kassától néhány tíz kilométerre fekvő község március 20-án a Kárpát-medence egyik legjelentősebb egyházi eseményének helyszínévé vált. A bíboros úr felbecsülhetetlen értékű ajándékot hozott: első szent királyunk bordaereklyéjét, melyet ünnepélyes keretek közt, a főpásztori liturgia keretében adott át a kassai érseknek. Szent István csontjának szilánkját ettől fogva a szepsi esperesség egy másik szentélyében, a makranci templomban őrzik majd. Ezt ugyanis államalapító uralkodónk tiszteletére szentelték fel.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>