Cikkek listázása

Világtalálkozó a magyar fővárosban

Sok kihívás, egyetlen válasz: az egyetemes testvériség

Szerző: Gőbel Ágoston

Fotó: Cinzia Panero, Horatio Conde

Egyetemes Testvériség Napja címmel 2006. szeptember 16-án nagyszabású nemzetközi találkozót tartott Budapesten a Fokoláre Mozgalom, amelyre öt kontinens 92 országából több mint 11000 résztvevő érkezett. A programban konkrét kezdeményezéseken keresztül mutatták be, hogy korunk gazdasági és társadalmi gondjaira, kihívásaira a testvériség szellemében hogyan lehet megoldást találni.
Az Egyetemes Testvériség Napjának programjában kiemelt helyet kapott a Fokoláre Mozgalom alapítójának, Chiara Lubichnak az előadása, aki a testvériség időszerűségét, a szeretet társadalomformáló erejét és a párbeszéd fontosságát emelte ki. A világ jelenlegi helyzetét jellemezve azt mondta, hogy egy „kollektív, kulturális sötét éjszaka” jeleit tapasztalja. Előadását egyik első társnője olvasta fel. Chiara Lubich a mozgalom rendkívül gazdag lelkiségi tapasztalataiból kiindulva ebben a helyzetben arra bíztatott, hogy a keresztre feszített és mindenkitől elhagyott Jézusra tekintsünk, aki a legsötétebb és legfájdalmasabb pillanatban is szeretettel tudott Atyjához fordulni és teljesen rá tudott hagyatkozni. Ha a személyes fájdalmak és a társadalmi szintű megpróbáltatások minden nehéz pillanatát hozzá hasonlóan el tudjuk fogadni, akkor a sötét éjszakában fel tud ragyogni a fény.

Chiara Lubich rámutatott arra is, hogy az evangéliumban igenis választ találunk korunk emberi és társadalmi problémáira is. Ezek a megoldások azonban csak akkor születnek meg, ha megismerjük a társadalmi és gazdasági élet különböző területeinek sajátosságait és megértjük, hogy saját lelkiségi tapasztalatunk milyen fényt tud oda vinni. Ehhez pedig folyamatos párbeszédre van szükség.

A Közösségi Gazdaság szellemében

A nap során rövid előadások, beszámolók, tapasztalatok hangzottak el a gazdaság, a jog, a politika és a média területén olyan konkrét és már sikerrel megvalósított kezdeményezésekről, melyek az egyetemes testvériség megvalósítására irányulnak.

A gazdaság témájában a részvevők megismerhették a Közösségi Gazdaság elnevezésű kezdeményezést, amelyet a Fokoláre Mozgalom indított el 1991-ben Brazíliában: az ennek a szellemében dolgozó vállalkozások az „adás kultúráját” megvalósítva dolgoznak, azaz nyereségük egy részét a rászorulóknak adják, egy másik részét fiatalok továbbképzésére fordítják és a fennmaradó részből fejlesztik tovább a vállalkozást. Ez egy új gazdasági paradigma megvalósítását jelenti a globális piacgazdaságban. A témával kapcsolatban érdekes tapasztalatot osztott meg a jelenlévőkkel az egyik brazil résztvevő. Korábbi állását, lakhelyét otthagyva családjával elköltözött, hogy egy új szakrendelőt nyisson. Mindezt azért, hogy szerethessen, hogy egész lényét adhassa ajándékul az ottani rászorulóknak. A Közösségi Gazdaság szellemében dolgozva munkatársaikat is megbecsülik, és nem a tevékenységet, hanem az embert állítják a középpontba. A rendelő légkörének kisugárzása másokat is vonzott, így vált végül szinte kulturális találkozóhellyé.

A jog témájában olyan kérdésre kereste az előadó a választ, hogy hogyan lehet egy igazságosabb jogrendet kialakítani a testvériség gondolatát alkalmazva a jog területén is. Roppant időszerű téma, hiszen világunkban alig akadnak, akik az elesettek jogait érvényesíteni mernék. Azok pedig, akik megpróbálják, kemény falba ütköznek. Argentínában a Fokoláre Mozgalom önkéntesei elhatározták, hogy megpróbálnak valamit tenni az eltűnt gyermekek felkutatásának elősegítésére. Munkájuk nyomán helyi szinten és egy megye önkormányzati szintjén már rendelet biztosítja az eltűntek felkutatását. Aláírásgyűjtési akciójuk eredményeként törvénytervezet is készült.

A kommunikáció területére érkezve a következő gondolat került a középpontba: Hogyan járulhatnak hozzá a tömegkommunikációs eszközök az emberi személy méltóságának bemutatásához és az emberiség nagy családjának kialakulásához, amely tiszteletben tartja a kultúrák közötti különbözőségeket? A témával kapcsolatban egy belga tévétársaság alapítója szólalt meg, akik több mint tíz éve versenyképesek tudnak maradni, megőrizve munkájukban azt a szemléletmódot, hogy csak értékes, pozitív tartalmú műsorokat készítenek. A felmérések alapján nézettségük nem hogy csökkenne, de folyamatosan nő.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>