Cikkek listázása

A szegedi Alsóvárosi Kultúrház a „szeretet útján”

Misszió a kultúrán keresztül

Szerző: Márton Gábor

Magazinunk előző számában a nándorfehérvári emléknapról olvashattak a Szeged-Csanádi Egyházmegye oldalán, melynek egyik fő szervezője a Szeged–Alsóvárosi Római Katolikus Plébánia Kultúrháza volt. Az intézmény igazgatójával, Kocsispéter Évával a kultúrház múltjáról, eddigi tevékenységéről és a jövőjére vonatkozó tervekről beszélgettünk.
– A kultúrház épülete 1933-ban épült a szeged–alsóvárosi hívek adományaiból. Hogyan alakult később a közösségi ház története?

– A városrész egyházközségének közösségi házát az államosításkor a Magyar Állami Vasu­tak kapta meg, csak 1999. január 1-jétől került vissza a Ferences Alsóvárosi Plébánia tulajdonába, s vált Szeged egyetlen keresztény közművelődési intézményévé. Az épülettel szemben található a barokk stílusú, európai hírű ferences templom és rendház, körbeveszik az alsóvárosi népi építészet hírességei, a napsugaras oromzatú házak. A hagyományokban rejlő szellemi kincseket a kultúrház életében, programjaiban, kisugárzásában is szeretnénk megjeleníteni. Bálint Sándor, a boldoggá avatásra váró híres néprajztudós öröksége arra kötelez bennünket, hogy az itt élő családokkal, valamint az itt tanuló középiskolásokkal és egyetemistákkal is megismertessük és megszerettessük a népi hagyományokat.

– Mióta áll az intézmény élén?

– Jómagam 2005. januárja óta vezetem a házat. Amikor átvettem a kultúrház irányítását, komoly anyagi gondokkal küzdöttünk, és akkoriban sokat aggódtam emiatt. Abban az időszakban hallottam egy prédikációt, melynek hatására egy csapásra minden megváltozott. „Az a jó út, ha a szeretet útján jártok” – szólt a tanítás, s azóta is minden ügyünk, amit Istenre bíztam, a gondviselés segítségével elrendeződött. A plébános nem szól bele a munkánkba, csak az irányvonalakat szoktuk egyeztetni. Intézményünk egyházi, plébániai programoknak és karitatív szervezetek találkozóinak, kisebb nagyobb céges rendezvényeknek is otthont ad. Programjaink általában mindenki számára nyitottak, a csak úgy betoppanó érdeklődőket is szeretettel fogadjuk.

– Milyen a kapcsolatuk a városi önkormányzattal?

– Úgy érzem, sikerült nyitottságunkat a városi önkormányzattal és más, világi szervezetekkel is éreztetnünk, mivel az elmúlt két év alatt több közös programot is szerveztünk, és további együttműködési ajánlatokkal is megkerestek bennünket. Egy példa az összefogásra az Egyetemi Füvészkert támogatása, az ő segítségükkel egy nagyszerű családos játszónapot tarthattunk meg náluk szakszerű csoportvezetéssel és sok játékkal a gyerekek számára. A jövőre kialakítandó játszóterünkhöz is a Füvészkert biztosítja a növényeket, így az udvarunk – melyben általában kerti rendezvényeket, szalonnasütést, bográcsozást, családi ünnepeket, gyerekprogramokat, akadályversenyeket tartunk – sokkal hangulatosabbá válik.

– Ezen az udvaron egy szokatlan „cső” látványa fogadja az érkezőket. Talán sokan nem is tudják, miért is került oda…

– Szponzori támogatás adott lehetőséget arra, hogy a gördeszkás fiatalok számára egy ún. „félcső” kerülhetett az udvarra. Ezzel a környék, de talán a város egyik legfontosabb missziós helye lettünk az utcán lófráló, gördeszkás bandákban járó fiatalok szempontjából. Egy ferences atya, Mátyás testvér már régóta foglalkozik velük. Ezt az új rámpát az általa szerzett támogatásokkal sikerült felépítenünk, s ezzel jó lehetőséget kaptunk egy fontos korosztályi csoport meghívására.

– Hogyan valósítja meg missziós küldetését a mindennapok során az Alsóvárosi Kultúrház?

– A kultúrház célja eredetileg is a misszi­ós tevékenység, hiszen sokan vannak, akik a templomba nem mennek el, de ide egy-egy jó programért mégis betérnek. A fogadtatás, a barátságos és közvetlen hangulat és természetesen a mindenkinek kijáró keresztényi szeretet és odafigyelés általában meghozza gyümölcsét. Nagy népszerűségnek örvend az az ingyenes jogi tanácsadás is, melyet egy jogász önkéntesként végez a házban. Sok embernek, aki az általánosan jellemző tarifákat nem tudja kifizetni, sikerült már segítséget, tanácsot kapnia nálunk.

– Októberben jótékonysági bált szerveznek. Milyen célra gyűjtenek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>