Cikkek listázása

Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében

Tiszta lelkű vértanú

Szerző: Körössy László

Azoknak, akik az 1956-os forradalom leverése után legfőbb ellenségeiket az egyház papjaiban látták, szemet szúrt a rábakethelyi plébánián buzgó szolgálatot teljesítő Brenner János káplán. 2007. december 15-én lesz ötven éve, hogy Isten szolgáját, Brenner Jánost betegellátás ürügyén a plébániáról csalárd módon kicsalták és harminckét késszúrással meggyilkolták.
A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papjának boldoggá avatási ügye folyamatban van. A tragikus esemény évfordulója alkalmából az egyházmegye nemrég kinevezett főpásztora, Veres András püspök Brenner János-emlékévet hirdetett meg. Az emlékév ünnepélyes megnyitója idén december 16-án, szombaton délelőtt 10.30 órakor püspöki szentmise keretében lesz a szombathelyi székesegyházban.

„Meg akarjuk gyorsítani Brenner János boldoggá avatása egyházmegyei szakaszának ügyét, hogy az elkészített dokumentumokat 2007 decemberében felterjeszthessük Rómába” – írja Veres András az emlékévet meghirdető körlevelében.

Az egyházmegye-szerte sorra kerülő sokrétű emlékezéssel egyúttal azt is szeretnék elérni Szombathelyen, hogy jobban megismerjék a hívek Brenner János életét, aki a papi hivatás és az Oltáriszentség vértanúja, valamint a ministránsok pártfogója. A vértanú tiszteletét többek közt azzal is előmozdítják az egyházmegyében, hogy az emlékévben zarándoklatokat szerveznek Rábakethelyre, a gyilkosság helyén épült emlékkápolnához, valamint Brenner János sírjához, a szombathelyi (szalézi) Szent Kvirin-templom kriptájába.

Már az emlékév jegyében zajlott Szombathelyen az október végi hivatásébresztő lelkinap is, amelynek fő témája volt: Brenner János mint a papi hivatás vértanúja. Veres András püspök ezzel kapcsolatban a Famíliának elmondta: Brenner Jánost hivatása teljesítése közben érte a brutális támadás, ami azután az életét is kioltotta, ez minden életállapotban és minden hivatásban élő számára példa lehet, papjaink számára pedig különösképpen példa arra, hogy bármilyen helyzetbe is kerülnek, akár életünk feláldozása árán is el kell végeznünk lelkipásztori szolgálatunkat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>