Cikkek listázása

Szolgáló szeretettel Szent Erzsébet évében

Szent Erzsébet Kenyere

Szerző: Kovács Ágnes

Fotó: Kovács Ágnes

Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumával közösen Szent Erzsébet-évet hirdetett meg, amelynek programsorozatába több rendezvénnyel kapcsolódik be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is.
A legtöbb ember gondolatban a jóságos magyar királylány legendájához tartozó rózsacsodára asszociál, amikor Szent Erzsébetről hall, olvas… Erre az adakozásra, szolgáló szeretetre gondolva született meg az a Szent Erzsébet Kenyere elnevezésű kezdeményezés, amellyel Debrecen városában kapcsolódunk a Szent Erzsébet-év nyitányához. 2006. november 17-én, pénteken 13-tól 16.30-ig fél kilogrammos cipókat tervezünk szétosztani a város szegényei között korhű ruhába öltözött lányok és fiúk, felnőtt segítők közreműködésével, a debreceni római katolikus plébániák összefogásával a város négy frekventált pontján. Ezeken a helyeken a meghirdetett év logójával és Magyar Katolikus Egyház felirattal ellátott plakát hirdeti majd a Szent Erzsébet-évet sátrak oldalára elhelyezve.

Az adakozás mellett kiemelt szándékunk, hogy felhívjuk az emberek, a társadalom figyelmét a jótékonykodásra, az elesettek megsegítésére, bajba jutott embertársaink támogatására Árpád-házi Szent Erzsébet életének, szolgáló szeretetének megismerését segítő információs füzetek kiosztásával is. A kiadványban utalunk II. János Pál pápa magyarországi látogatása során a Hősök terén elmondott beszédére, amely ma is aktuális: „Az Isten és a felebarát iránti konkrét szeretet nem elégszik meg néhány jó cselekedettel, hanem kötelességének érzi, hogy nagylelkű szolgálattá alakítsa át az egész életét. Az ilyen szeretet megújítja a társadalmat: emberibbé, az isteni tervhez méltóbbá teszi. Hazátokban, akárcsak a többi közép- és kelet-európai országban, ma is jelentkezik ez a szükséglet, amikor a gazdasági struktúrák változásaiból származó nehézségekkel küszködik. Ebben az átmeneti állapotban ugyanis megnőtt a szegények száma, egyre több a munkanélküli és a hajléktalan, sokan arra kényszerülnek, hogy szűkös körülmények között éljenek, a nyugdíjasok bevételei az infláció miatt fokozatosan csökkennek, számos család pedig az alapvető létszükségletekben is hiányt szenved. Kedves testvérek, Szent István és Szent Erzsébet nyomdokain járva tudjátok minden szegényben megtalálni Krisztust, és segíteni neki lehetőségeitek szerint. Ne feledjétek: a szegények az Egyház kincsét jelentik: Krisztus rejtett jelenlétét köztetek!”

Már maga az adakozásra felhívó kezdeményezés is adományok segítségével valósul meg. A cipókat a Debrecenben működő pékségek ajánlják fel, de az információs lapok elkészítése, valamint a korhű ruhák beszerzése is felajánlással történik. A városban a pékségek tulajdonosai szívesen segítenek. Szabó János, a Dárda utcai Pékház vezetője külön erre az alkalomra készíttetett Szent Erzsébet kenyér címkével látja el az általa felajánlott cipókat. A sátrak körül folyó programot a város egy-egy plébániája veszi gondjaiba. A kenyér­osztás közben korabeli zenét adnak elő fiatalok és felnőttek egyaránt. Van, ahol Szent Erzsébet életének egy-egy részletét dolgozzák fel a hittanosok. A város hittanos gyermekei hitoktatók kíséretében meglátogatják ezeket a helyeket, amelyek némelyikén a plébános rövid elmélkedést tart a magyar királylányról. Szent Erzsébet Kenyere kezdeményezésünket ajánlottuk más települések közösségeinek figyelmébe is. Egyes falvak, kisebb városok már jelezték a felhívó jellegű program hasonló formában való megrendezését.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>