Cikkek listázása

Pesznyák Béla kanadai magyar lelkipásztor

„Olyanok legyünk, mint az országút”

Szerző: Lányi Béla SVD

„A szerbiai Adán születtem 1949-ben, ahonnan több nevezetes személy származik, például Szarvas Gábor nyelvművelő, a nemrég meggyilkolt izraeli miniszterelnök, de Rákosi Mátyás is… Az elemi iskolát is Adán fejeztem be.

Hogyan lettem pap? Már óvodás koromtól ministráltam, nemcsak vasárnap, hanem hétköznapokon is. Papjaink szent életűek voltak, talán ezért ment tőlünk majd minden évben két-három fiatal papnak. Én 1964-ben nyertem felvételt a szabadkai Paulinum kisszemináriumba. Igaz, amikor közöltem szándékomat, hogy pap akarok lenni, édesapám nem volt túl elégedett, mert mint egyetlen gyermekét, inkább szerszámkészítő géplakatosként képzelt el. 1968-ban érettségiztem le, ezt követően 18 havi katonai szolgálatra hívtak be. Leszerelésem után püspököm a horvát Diakovárra (Djakovo) küldött filozófiai és teológiai tanulmányaim elvégzésére.

Édesapámat a munkahelyén állandóan zaklatták, mert a fiát papnak adta, így Németországba ment vendégmunkásnak. A nyári szünetekben püspököm engedélyével én is meglátogattam. Először itt ismerkedtem meg a külföldön élő magyarok és horvátok hitéletével. Közben tanulmányaim befejezéséhez közelegtem, szüleim is hazaköltöztek Adára. 1975. június 29-én, Rómában a szentév alkalmából VI. Pál pápa szentelt pappá. Én képviseltem a világ magyarságát, mivel Magyarországról senki sem utazhatott ki. Isten legnagyobb kegyelmi ajándékának tartom ezt a felejthetetlen napot. Az újmisés szentképemen egy Mécs László-idézet szerepelt: „Olyanok legyünk, mint az országút, hogy mindenhová eljuthassunk.” Ez is jelezte missziós beállítottságomat.

Az első kinevezés sem váratott sokáig. Berendelt a püspök atya, és komoly hangon ecsetelte: »Téged a Szentatya szentelt pappá, kaptál elég Szentlelket, Németországban is voltál, tudsz németül, autód is van – itt van tehát a háromnyelvű Cservenka-Szivác-Veprőd plébánia, oda küldelek.« Mindjárt neki is láttam a templomok felújításához. Veprődön a világi elnökkel nekiláttunk a munkának. Pénz hiányában mi magunk vertük le az elhasználódott burkolatot. Átellenben az italboltnál magyarjaink ugyanakkor egymás után eresztgették le a nap hevében a sört és oda-oda szóltak, hogy mit csinál a pap! A telepes montenegróiak rájuk is szóltak: »Nem szégyellitek magatokat, hogy a papotok dolgozik, ti meg itt iszogattok?« Pár nap múlva elkezdett mozogni az állás. Uram, Istenem, hát mi történt? Szép lassan a sörözők is átjöttek és kivették részüket a munkából. A Szent István-templom közös munkával szépen megújult.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>