Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán

A tégla (The Departed)

Néhány éve méltatlanul szerény sikerrel futott mozijainkban a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi krimi. Az alapötlet most egy amerikai remake formájában pályázik újra figyelmünkre – több eséllyel, nemcsak amerikaisága miatt, de sztárszereposztása (Leonardo Di Caprio, Matt Damon, Jack Nicholson és még sokan mások), illetve egy markáns, veterán rendezőegyéniség, Martin Scorsese révén. Egy fiatal gengszter beépül a rendőrség soraiba, egy fiatal rendőr pedig a gengszterek közé. Egymásról nem tudnak, miközben ugyanazokban a cselekményekben vesznek részt a törvény egyik és másik oldalán. A bűnügyi történet Scorsese kezei között színtiszta moralitásjátékká válik, középpontban egy fausti figurával – így válik egy mesterien rendezett krimi örök értékeket feszegető filmdrámává.

Az ember gyermeke (Children of Men)

Negatív utópia a javából: a nem túl távoli jövőben – ami nagyjából olyan, mintha a mai világot alaposan lepusztítanánk – az emberiség legfőbb bánata, hogy már 18 éve nem született egyetlen gyerek sem az egész világon. A totális meddőségre nem találnak magyarázatot, de az e feletti bánatnál az országok vezetői sokkal inkább a háborúkkal vannak elfoglalva. A relatíve békés Anglia is az illegális bevándorlók üldözését tartja legfőbb feladatának. A Clive Owen által alakított szürke, kiábrándult átlagpolgár ebben a barátságtalan világban talál, bár nem keresett, embert próbáló és lelket nemesítő feladatot: egy várandós lányt kell eljuttatnia a partig, ellenőrzőpontokon és védelmi vonalakon keresztül. A mexikói Alfonso Cuarón filmje sokkoló, de felemelő alkotás.

Pályán kívül (Offside)

Az iráni Jafar Panahi már nem is fárszi nyelven adott címet új filmjének, saját hazájában ugyanis sorra betiltják filmjeit, és legutóbbi remekművéhez, A körhöz hasonlóan ez a sors jutott a Pályán kívülnek is. A téma itt is a nők elnyomott helyzete az iráni társadalomban, csakhogy A kör drámai körképe után itt a nemzetközi közönség szélesebb köre számára fogyaszthatóbb formában, vígjátéki keretek között beszél az egyébként tragikus témáról. Iránban nők nem látogathatják a focimeccseket – a hivatalos magyarázat szerint a durvaságtól óvják őket ezzel –, más nézőpontból viszont ez is az elnyomás egyik jele, ami ki is derül a film példázatából. Fiatal nők egy csoportja furfangos módon bejut egy stadionba, ahol mégis lelepleződnek, és rövidesen ketrecbe zárva várhatják a rendőrség érkezését. Bármilyen szörnyű dolgok történnek is, Panahi valóságlevegőjű képsorai tele vannak humorral.

Bûnügyi regény (Romanzo criminale)

Szakavatott kezek között született a Bűnügyi regény című olasz gengszter­eposz is: rendezője Michele Placido, A polip című sorozat egykori főszereplője. Az 1970-es évek elejétől a ’90-es évekig húzódó történet egy maffiabanda Róma birtoklásáért vívott küzdelmeiről mesél, míg egy párhuzamos szálon egy rendőrfelügyelő útját követhetjük figyelemmel, aki várja a megfelelő alkalmat, hogy lebuktassa őket. Miközben Olaszország belpolitikai változásai adják a hátteret, az előtérben durva és barátságtalan jelenetek sora tárja fel a hatalmi játszmák működését.
Nevelős Zoltán

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>