Cikkek listázása

Idén Brüsszel, jövőre Budapest a városmisszió házigazdája

Láthatóvá válni…

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

Láthatóvá tenni az Egyházat és Krisztus evangéliumát a nagyvárosokban – ez a célja az évenkénti európai városmisszió és a hozzá kapcsolódó kongresszusok sorozatának, amelynek idei állomása Brüsszel. Az október 29. és november 5. között zajló rendezvénysorozat központja a város nyugati magaslatán álló Koekelberg-bazilika.
A kongresszus mottója – „Gyertek és nézzétek meg” – Jézus szavaira utal, aki tanítványait arra hívja, hogy kövessék őt, hogy ezáltal meglássák, „hol lakik”, azaz hogyan él, és miként viszonyul az emberekhez. Találkozásra hívó mondat. Ez a találkozás ezúttal a kereszténység önmagával való találkozását is jelenti, a keresztény emberek önazonosság-tudatának megerősítését. A Brüsszelben elhangzó előadások (a diakónia, az evangelizáció, a liturgia és az egyéni ima témájában) azt célozzák, hogy a jelenlévők mélyen megértsék, mit is jelent kereszténynek lenni.

Másrészt a városmisszió arra is hivatott, hogy a világnak megmutassa a kereszténység „kincseit”. A kongresszus ideje alatt esténként a legtöbb templom megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A város plébániáinak nagy része esti rendezvényeket, lelki programokat, kötetlen beszélgetéseket, kulturális eseményeket szervez. Ugyanakkor a résztvevők vendégül látása alkalom a keresztény tanúságtételre is: 1200 család biztosít szállást és reggelit a találkozó idején.

A kongresszus programjainak egy része kifejezetten a nagyközönséghez szól: a Biblia-kiállítás a Szentírás történetét mutatja be. A koncertek, kortárs művészeti kiállítások célja pedig az, hogy megmutassák: a művészetek, különösen a zene megkönnyíti a kapcsolatot a természetfelettivel, Istennel. Hazánkból mintegy nyolcvan fő látogat ki a brüsszeli városmisszióra immár abban a tudatban, hogy a következő európai találkozó 2007-ben Budapesten lesz.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>