Cikkek listázása

Ismét Pécsi Advent

Hogy megnyissuk az emberi szíveket

Advent: várakozás, közeledés, megérkezés, eljövetel. Röviden talán így foglalhatnánk össze azt a négyhetes időszakot, mely az egyházi év első szakasza. Mindenki másképp várakozik. Van, aki egyik üzletből a másikba fut, van, aki otthonát öltözteti ünnepi díszbe, netán saját belső világát tisztogatja, és van, aki minden változás nélkül éli tovább hétköznapjait.
Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy igen nehezen hangolódunk rá a várakozásra, a Megváltó méltó fogadására. Egyre több úttorlaszt látunk magunk előtt, amelyek megakadályozzák haladásunkat a Jézushoz vezető úton. Szent Márk evangéliumában ezt olvassuk: „Készítsétek elő az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit” (Mk 1,3).

Talán épp e szentírási szakasz csendült fel a szervezők fülében 2003-ban, amikor felvetődött a Pécsi Advent rendezvénysorozat gondolata. Akkor úgy fogalmazták meg a szervezők, hogy stoptáblát szeretnének állítani az emberek elé. Stoptáblát, mely megállásra, gondolkodásra, egymás észrevételére késztet. Hisz oly sokszor megyünk el egymás mellett rohanó világunkra hivatkozva… Az ötlet pillanatok alatt valóra vált. 2003-ban a város apraja-nagyja együtt készült karácsony ünnepére. A pécsi, Szent Péter és Pál pártfogása alatt álló bazilika azóta minden évben megtelik a kultúra képviselőivel, a fellépőket hallgató szülőkkel, nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal.

Az idei évben még nagyobb hangsúlyt kap a rendezvény, hiszen idén márciusban megkezdődött a Pécsi Egyházmegye 2009-es jubileumának előkészületi időszaka. A szervezők a programokkal még szélesebb körben kívánják megszólítani az embereket. A tavalyi adventhez hasonlóan idén is megrendezik a nagy sikerű nemzetiségi napokat, melyeken a horvát, német és cigány nemzetiség kultúrájából kaphatnak ízelítőt az érdeklődök. A Pécsi Advent ideje alatt ingyenesen látogatható a bazilika és a Dómmúzeum. 2006-ban december 2-tól 21-ig várja az érdeklődőket a Pécsi Advent, melynek részletes programja olvasható lesz a helyi lapokban, valamint a www.pecsiadvent.hu internetes oldalon. Ez a három hét nem a pénzről, nem az emberek sokféleségéről, nem a hétköznapok csatározásairól szól, hanem a sokak számára csupán elcsépelt fogalmat jelentő, de mégis nagyon mély tartalmú szeretetről. Célunk, hogy a nyitott templom kapuin keresztül megnyissuk az emberi szíveket is, melyek békességet és szeretetet sugároznak.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>