Cikkek listázása

Köszönet az emberi munka gyümölcseiért

Emberé a munka, Istené az áldás

Ősz elején szinte már minden beérett kertjeinkben. Mindenütt látunk gyümölcsöket, zöldségeket, szinte fel sem tűnik pazar gazdagságuk; ízükkel, zamatukkal és illatukkal elkényeztetnek bennünket. Bármelyik bevásárlóközpontba, piacra, megyünk, megtaláljuk mindazt, mi szem-szájnak ingere. Azonban ezekben a hetekben nemcsak az említett helyeken, hanem sok esetben a templomokban is megtalálhatjuk a föld minden termését és az emberi munka gyümölcsét.
Pécsett, a Havasboldogasszony tiszteletére emeltetett kápolnában is megváltozott az oltárdísz. Telis-tele volt zöldségekkel, gyümölcsökkel, falevelekkel. Gondos kezek szortírozták, válogatták, rendezték a szokatlan díszletet.

Az először talán csodálkozó szemekre, esetleg kérdésekre az ünnepi liturgia adta meg a választ: Isten népe ezekkel a szimbolikus ajándékokkal hálát ad, vagyis köszönetet mond a Gondviselőnek, hogy a teremtés rendjén és az emberi munkán keresztül táplálja az életet. Október 22-én, vasárnap, a 17 órai szentmisében Lőrincz Sándor atya áldotta meg a föld termését. Isten szolgájának ajkán – ezekkel a szavakkal – fogalmazódik meg a köszönet, a hála és az áldás:

„Kérünk, Urunk Istenünk,
áldd meg ezeket a gyümölcsöket és terményeket,
amelyeket tőled kaptunk,
hogy az emberi nem fenntartására
és üdvösségére szolgáljanak.
Szent neved segítségül hívására
adj testi erőt és lelki oltalmat mindazoknak,
akik ebből táplálkoznak.
Hálatelt szívvel megköszönjük neked mindazt,
amit kertjeink és földjeink termettek.
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>