Cikkek listázása

VI. Nemzeti Kateketikai Kongresszus

A feltámadásban találjuk az élet értelmét

Szerző: Szalontai Anikó

Egy évtizeddel ezelőtt hívta életre először az MKPK Hitoktatási Bizottsága a Nemzeti Kateketikai Kongresszust. Céljuk az volt, hogy olyan fórumot hozzanak létre, ahol a hitre nevelés magyarországi, illetve határon túli vezetői megbeszélhetik a kihívásokat, a lehetőségeket. Idén november 9-től 11-ig kerül sor a hatodik kongresszusra, amelynek mottója a filippiekhez írt levélből származik: „Ragaszkodjatok az életet tápláló tanításhoz!” A kétévente megrendezésre kerülő nemzeti tanácskozás most a tanítás tartalmát járja körül.
Az elmúlt tíz évben számos olyan római dokumentum jött létre, amelyben a tanító testület kifejtette, mit ért az Anyaszentegyház a katekézisen. A nemzeti kongresszusok előadásai és műhelymunkái ezen irányelvek mentén kívánják segíteni a katekéták munkáját.

„A Katolikus Egyház katekizmusának négy fő témakörét tárgyaljuk idén, ami a közelmúltban összefoglaltan is megjelent a Kompendiumban – mutatta be a tanácskozás témáját Fogassy Judit SDSH, az MKPK Hitoktatási Bizottságának főmunkatársa, a kong­resszus egyik szervezője. – Az első hitünk megvallása. A mai ember identitását a piac szeretné megvásárolni. Egy keresztény sokszor nem tudja, hogyan töltse be a szerepét a világban. Ezért fontos kérdés: mi a lényeges tanítás a hittel kapcsolatban?

Másrészt a keresztény identitás magába foglalja a szentségi életet. Gyakran járulnak az emberek szentségekhez, már-már fogyasztói szemlélet alakult ki e téren is. De hogy ez Jézus életében való részesedés, egy életforma, azt már kevesen értik.

Ebből következik a harmadik témakör, hogy mit jelent az élet Krisztusban. A tanítás Jézus-központú, mert ő mutatta meg számunkra a legtökéletesebben, mit tesz egészséges, szabad, de Istennek alárendelt embernek lenni.

A negyedik téma a keresztény imádság. Ugyanis, ha értjük, mi az imádás lelkülete, akkor értjük, mit jelent, hogy alárendelt vagyok Isten szeretetének és tervének.”

A kongresszust Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius nyitja meg. Udvardy György, a hitoktatási bizottság püspök-elnöke mellett Bosák Nándor püspök, Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője, Soltész János, a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola Hittanár Szakának igazgatója, illetve Hofher József SJ tart előadást.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>