Cikkek listázása

Szociális akció az Osztrák Katolikus Fiatalok szervezésében

72 óra kompromisszumok nélkül

Szerző: Pados Katalin

A 72 óra kompromisszu­mok nélkül egy fiatalokat megmozgató, egész Ausztria területét, Olaszország, Szlovénia, Csehország egyes részeit – és immár a nyugat-dunántúli régiót is – lefedő három napig tartó szociális akció az Osztrák Katolikus Fiatalok (Katolische Jugend Österreich) szervezésében. A programba idén először Magyarország is bekapcsolódik a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Fóruma (SZEIF) és a Győri Egyházmegye Katolikus Ifjúsági Fóruma (GYEKIF) által. A nagyszabású karitatív programra lapzártánk után, 2006. október 25. és 28. között kerül sor. A projekt célja: a fiatalok szolidaritásérzékének, közösségi aktivitásának fejlesztése. A program során a résztvevők szembesülnek a szociális problémákkal; személyes szerepet vállalnak e problémák enyhítésében és felszámolásában; ugyanakkor felhívják a nyilvánosság figyelmét a hátrányos helyzetűekre és a velük való foglalkozás szükségességére.
A program előzménye, hogy tavaly év végén a Burgenlandi Katolikus Fiatalok (Katolischen Jugend und Jungschar) felkereste a MOBILITÁS Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodát, hogy segítségét kérje kezdeményezésük magyarországi bevezetéséhez, nemzetközivé téve azt. Az iroda szívesen vette a megkeresést, és a burgenlandi szervezők által benyújtott INTERREG IIIA kezdeményezésben pályázati partnerséget vállalt, majd további magyarországi partnerként bevonta a Győri Egyházmegyei Katolikus Ifjúsági Fórumot, illetve a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Fórumát, akik megszervezték a régióban zajló a konkrét projekteket.

A programban résztvevő fiatalok három napon át a szolidaritás, a másokon való segítés színterén munkálkodnak, ezáltal különböző szociális célok eléréséért dolgoznak. Így a 72 óra alatt különböző szociális, környezetvédelmi tevékenységeket visznek véghez, mint például hátrányos helyzetű emberek (idősek, magányosok, fogyatékkal élők, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, mentálisan sérült személyek stb.) segítése, szociális intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás stb. Több mint 30 egyedi projekt valósul meg osztrák és magyar fiatalok közös részvételével, mely erősíti a két nemzet fiataljai és szervezetei közötti kapcsolatokat. A fiatalok tapasztalatokat gyűjthetnek egymás országának szociális és ifjúsági munkájával kapcsolatban. Ez a rendezvény elősegíti az interkulturális tanulást is. A kezdeményezéshez egyébként más osztrák tartományok által kapcsolódott még Olaszország, Szlovénia, Csehország, valamint más néven, de hasonló jellegű projektek Németországban már több éve zajlanak. A projekt 2006. október 28-án délután egy nagyszabású fesztivállal zárul Burgenlandban a projektben résztvevő fiatalok részvételével.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>