Cikkek listázása

Mohácsi Máté és Mohácsi-Gorove Anna a szerelem jeléről

Ketten a többiek között

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Szalontai Anikó

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó által szervezett, Megismerkedéstől a családalapításig címet viselő előadássorozaton nem csak a férfi és nő közötti kapcsolatról, de ennek hatásairól, formáló erejéről is hallhattak a fiatalok. Mohácsi Máté és felesége, Mohácsi-Gorove Anna előadásuk nyomán közösen fogalmazták meg, mit jelent párként élni a társadalomban.
– Az előadássorozat középpontjában a jegyespár, a férj és a feleség kapcsolata áll. A mi témánk – amelynek címe Ketten a többiek között – kifelé tekint: hogy egy jegyes-, illetve házaspár közös életének milyen hatása van az élet különböző területein. Persze ahhoz, hogy egy pár közösen tudjon jellé lenni, ahhoz előbb „ketten” kell lenniük. S hogy mi tesz két embert párrá? Emberi szinten először is a kölcsönös vonzalom, a szerelem. Ehhez képest egy nagy lépcső a házasság szentsége, amiben Isten kegyelméből ketten valóban egy test lesznek. Ujjongó tapasztalatunk, hogy a szentségben Isten tényleg mellénk áll, és átsegít sok olyan problémán, ami azelőtt megoldhatatlannak tűnt. Persze, ami tőlünk telik, azt meg kell tenni. Ezért a következő dolog, ami még nagyon kell ahhoz, hogy két ember párrá legyen: hogy minden erejükből és teljes szívükből törekedjenek a kapcsolatuk építésére.

– A modern pszichológia azt mondja, fontos, hogy a házastársaknak meglegyen a „maguk élete”. Hogyan hozható egyensúlyba a teljes eggyé válás és az önálló identitás?

– A házaspár a maga egységében akkor tud igazán kiteljesedni, kivirágozni, ha a férj is és a feleség is a maga színes egyéniségét adja hozzá a kapcsolathoz. A hangsúly azon van, hogy a kapcsolatunk érdekében igyekszem én is növekedni, és segítem a másikat, hogy minél jobban kibontakozhasson ő is. De figyelni kell arra is, hogy ne meneküljek a másik elől a saját külön világomba.

– Tudatosan építeni kell a kapcsolatot ahhoz, hogy az egy életen át működjön. Önök mit tartanak ebben az építésben a legfontosabb teendőnek?

– Férfi és nő között a házasság az egyetlen szentségi kapcsolat, ezért ezt a kapcsolatot minden más elé kell helyezni. Legyen fontosabb a szerelmünk, mint a gyerekek, a munka, az egyéb feladatok. Ahhoz, hogy egyre közelebb kerüljünk egymáshoz, fontos a rendszeres beszélgetés, az együtt töltött idő. Tapasztalatunk szerint ez nem működik máshogy, csak ha előre kitűzi az ember az időpontot a találkozásra, és keményen kitart mellette. Mi a Családok Jézusban Közösség által szervezett jegyesoktatáson hallottuk ezt a kapaszkodót: „heti egy este, havi egy hétvége, évi egy hét”. Kell ennyi egymásra szánt idő. És persze kell a romantika, a meglepetések, a kalandos dolgok, valami közös hobbi… Számunkra ezek jelentenek sokat, de mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mi az, amiből érzi a másik szeretetét. Másrészt egy kapcsolat csak úgy működik igazán, ha abban harmadikként ott van Isten, ha az ő kezébe tesszük le az életünket. Ezért az előbbiekkel egyformán fontos az Istennel való kapcsolatunk közös megélése.

– Azt mondták az előadáson, a szerelem nem stagnál – vagy nő, vagy csökken. De az érzelmek hullámoznak, és az ember változik az élet során. Hogyan követhet egy érzelem állandó módon ilyen változásokat?

– Igen, az érzelmek napról napra hullámoznak, ám nem mindegy: a hullámzás felfelé vagy lefelé vezet-e. A szeretet, szerelem nemcsak érzelem kérdése, hanem döntés is. Ha amellett döntök, hogy mindennap egyre jobban akarom szeretni a házastársamat, és teszek is ezért, akkor ez meghozza a gyümölcseit, és magával hozza az érzelmeket is. Nem lehet a másikat beállítani egy „szeretet-szintre”, hogy „neki ennyi jár, nálunk így működnek a dolgok”. Ha nem növekszik a szerelmünk, akkor nemcsak hogy csökken, hanem előbb-utóbb meg is hal. Minden nap egyre nagyobb szerelemre kell törekedni!

– Mit jelent a cím második fele: „a többiek között”? Miért fontos erről beszélni?

– A keresztény embernek küldetése van a többiek – a közösség, a család, a barátok és az egész világ – felé. Jellé kell lennünk, Jézust kell vinnünk az emberek közé, és ebben a személyes példának, a személyes kapcsolatoknak nagyon nagy szerepe van. Ezért nagyon sajátos és fontos a jegyes- és házaspárok küldetése: ha a kapcsolatukat odaadó szeretetben igyekeznek megélni, azzal Istenre, az ő irántunk érzett szerelmére mutatnak vissza. És itt megint csak azt látjuk, hogy milyen fontos a kapcsolatunk építésére való törekvés: mert akkor tud egy pár igazán mások felé nyitni és másokat Isten felé segíteni, ha az egymás iránt érzett, folytonosan növekvő szerelmük csordul túl a többiek felé.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>