Cikkek listázása

„Kamatoztassátok, amíg vissza nem térek” (Lk 19,13b)

Tátika hőstette

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

A nap aranyló sugaraival átölelte az erdőt, felszárítva a leveleken csillogó harmatcseppeket. Tátika – csalogánytestvérkéihez hasonlóan – gyönyörű énekszóval köszöntötte minden élők Urát, aki gondoskodik legapróbb teremtményeiről is. Hangja azonban áthatolt a többiekén, akik egymás után elhallgatva, ámulva fordultak Tátika felé.

– Milyen szépen énekel! – súgta a vörösbegy.

– Bárcsak én is így tudnék dalolni! – sóhajtotta irigykedve a fakopács.

Tátika pedig napról napra többet énekelt. Élvezte társai dicséretét, és büszkén billegette magát a fák koronáján.

– Tátika, gyere játszani! – hívták barátai.

– Veletek?! – fintorgott Tátika. – Hiszen ti még énekelni sem tudtok! – és gőgösen felemelve a fejét, hátat fordított társainak, akik szomorúan röppentek tovább.

Egy másik alkalommal kishúga, Aranyka szólította meg:

– Gyere gyorsan, Tátika! A mama hív! Neked is segítened kell kitakarítani a fészket.

– Még csak az kéne! – csattant fel Tátika. – Nem tudjátok, hogy a por árt a hangomnak? Segíts te neki! Te másra úgysem vagy képes! – fortyant fel Tátika, és egyszerűen faképnél hagyta az elképedt Aranykát.

Ahogy telt-múlt az idő, Tátika hangja egyre szebben csillogott, ám minél többet gyönyörködött saját hangjában, annál magányosabbnak érezte magát. Barátai már nem hívták többé, mert megunták a folytonos visszautasítást, társai pedig nagy ívben elkerülték, mert féltek kellemetlen, gőgös megjegyzéseitől. Egyik délután, mikor magányosan üldögélt az öreg tölgyfa legfelső ágán, különös dologra lett figyelmes.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>