Cikkek listázása

Személyes találkozás Jézussal

Pizsamában az Oltáriszentség előtt

Szerző: Kovács Ágnes

Az életünk találkozások sorozata, amelyeket az emocionális megnyilvánulások különböző szintjein élünk meg. Az igazi találkozás közben valami történik az emberrel, már nem vagyunk ugyanazok, mint azelőtt. A Jézussal való találkozásokban az a különös, hogy egészen a szívünk mélyére, hihetetlen mélységbe hatolnak, olyan értékeket adnak, amelyeket még fel sem fedeztünk önmagunkban, amelyről egy gyermek még nem tud beszélni, csak mosolyogni és énekelni. A 9–10 éves gyermek első találkozása Jézussal életre szóló találkozás lehet, emiatt felelősek vagyunk ezért a személyes találkozásért. Ha elvezettük őket az elsőáldozás pillanatáig, akkor be kell avatnunk gyermekeinket az életre szóló titokba. Hogyan? Személyes példával, imádkozással? Hogyan imádkozhat szívvel egy 9–10 éves gyermek? Énekkel, dallal, némán, kiáltva, mosollyal, egymás kezét fogva…
Erre gondolt Tóth László atya volt nyíregyházi káplán a Magyarok Nagyasszonya plébánián, amikor a hitoktatókkal együtt elsőáldozókat készített fel. Több mint 100 elsőáldozó várta a nagy találkozást.

– Láttam a gyerekek lelkesedését, izgatottságát, rendszeresen készültek a hittanórákra, már tudtak válaszolni a történelmi Jézusról – születésétől a feltámadásáig – szóló elméleti hittani kérdésekre, ismerték a szentségeket, a 10 parancsolatot. Mégis éreztem valaminek a hiányát – teszi hozzá eltűnődve László atya. – Ezek a gyerekek sok mindent fognak tudni, de eljutnak-e igazán odáig, hogy személyesen is találkozzanak Jézussal? Úgy éreztem, valamit tennünk kell, hozzá kell őket segíteni egy olyan élményhez, amely során megtapasztalják a titkot, az életre szóló találkozás örömét.

Ebben a gondolatban született meg Nyíregyházán annak a bennalvásos találkozónak az ötlete, amelyet már második alkalommal szerveznek a káplán atyák és a hitoktatók. A Magyarok Nagyasszonya főplébánián – amely egyben a 60 fő elszállásolására alkalmas, kápolnával rendelkező impozáns Egyházmegyei Lelkipásztori Központ – adottak a lehetőségek.

A túlélési felszerelés sem maradt el

– A gyerekek kitörő örömmel, a szülők fenntartással fogadták az ötletet. A hitoktatókkal meghívtuk a gyerekeket egy másfél napos bentlakásos találkozóra. Meg is érkeztek a „túlélési felszerelésükkel” együtt: maci, párna és még ki tudja, mi lapult a táskában. Ami a nyugodt alváshoz kell, nem maradhat otthon, még ha a plébániáról van szó, akkor sem. Több gyereknek jelentett ez komoly kihívást, hiszen voltak, akik először töltötték az éjszakát távol a szüleiktől.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>