Cikkek listázása

Nagyböjt imái és ízei

Szerző: Kondás Sándor

Nagyböjti szertartásaink imái, énekei mély bűntudatot, ugyanakkor a megszabadító bocsánat bizonyosságát közvetítik számunkra. Páratlan lelki élménnyel ajándékozhatjuk meg gyermekeinket, ha a heti családi programba beiktatunk legalább egy böjti szertartást. Ezek a szertartások változatosak, és több érzékszervünket is igénybe veszik, hogy a teljesebb hittapasztalathoz segítsenek.
Nagyböjt szerdáin és péntekéin Előszenteltek liturgiát végzünk, azaz bűnbánati zsolozsma keretében vesszük magunkhoz az előző vasárnapi szent liturgián átváltoztatott szent testet és vért. Ebben a szertartásban a visszatérő zsoltárversek, a gyakori leborulások, a felszálló tömjénfüst, de még a hangjegyek is könyörögnek.

Megrendítően szép lelki élményben lehet részünk, ha végigimádkozzuk Krétai Szent András terjedelmes bűnbánati kánonját. Ennek az egész év folyamán egyszer – nagyböjt ötödik hetében – végzett szertartásnak az imáiban és énekeiben felidézzük az üdvösségtörténet személyeit: egy-egy bűnös, bűnbánó vagy igaz embert, hogy példájuk lelkiismeret-vizsgálatra ösztönözzön és bűnbánatra vezessen bennünket is. Amikor ezt imádkoztam, mindig erős vágyat éreztem a Biblia alaposabb és mélyebb olvasására.

A nagyböjt folyamán majd minden szertartást Szíriai Szent Efrém imájával fejezünk be. Ezt a három könyörgést mély meghajlások kísérik, mint ahogy egész bűnbánati gyakorlatunkhoz hozzátartoznak a metániák, azaz a leborulások. Ugyanis az egész ember, a lélek és test tart bűnbánatot. Így hangzik:

„Életem Ura és Uralkodója,
ne engedd hozzám a jóra való restség, könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét!
Ajándékozd inkább szolgádnak a józanság, alázatosság, állhatatosság és szeretet lelkét!
Igen, Uram Királyom! Add meg, hogy megismerjem bűneimet és meg ne ítéljem felebarátomat, mert áldott vagy örökkön-örökké.”

A görög katolikus családokban régen sok helyen szokás volt, hogy már vajhagyó vasárnap (ez a nagyböjt előnapja), vagy az első böjti nap (hétfőn), hamuval kisúrolták az edényeket, hogy egy csepp zsír se maradjon bennük. Hétfő, szerda, péntek szigorú böjt volt. Nagyszüleim ezeken a napokon hét hétig semmit sem ettek, csak vizet ittak. Sok háztartásban még olajjal sem főztek ilyenkor.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>