Cikkek listázása

Mohácsi Máté és Mohácsi-Gorove Anna a szerelem jeléről

Ketten a többiek között

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Szalontai Anikó

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó által szervezett, Megismerkedéstől a családalapításig címet viselő előadássorozaton nem csak a férfi és nő közötti kapcsolatról, de ennek hatásairól, formáló erejéről is hallhattak a fiatalok. Mohácsi Máté és felesége, Mohácsi-Gorove Anna előadásuk nyomán közösen fogalmazták meg, mit jelent párként élni a társadalomban.
– Az előadássorozat középpontjában a jegyespár, a férj és a feleség kapcsolata áll. A mi témánk – amelynek címe Ketten a többiek között – kifelé tekint: hogy egy jegyes-, illetve házaspár közös életének milyen hatása van az élet különböző területein. Persze ahhoz, hogy egy pár közösen tudjon jellé lenni, ahhoz előbb „ketten” kell lenniük. S hogy mi tesz két embert párrá? Emberi szinten először is a kölcsönös vonzalom, a szerelem. Ehhez képest egy nagy lépcső a házasság szentsége, amiben Isten kegyelméből ketten valóban egy test lesznek. Ujjongó tapasztalatunk, hogy a szentségben Isten tényleg mellénk áll, és átsegít sok olyan problémán, ami azelőtt megoldhatatlannak tűnt. Persze, ami tőlünk telik, azt meg kell tenni. Ezért a következő dolog, ami még nagyon kell ahhoz, hogy két ember párrá legyen: hogy minden erejükből és teljes szívükből törekedjenek a kapcsolatuk építésére.

– A modern pszichológia azt mondja, fontos, hogy a házastársaknak meglegyen a „maguk élete”. Hogyan hozható egyensúlyba a teljes eggyé válás és az önálló identitás?

– A házaspár a maga egységében akkor tud igazán kiteljesedni, kivirágozni, ha a férj is és a feleség is a maga színes egyéniségét adja hozzá a kapcsolathoz. A hangsúly azon van, hogy a kapcsolatunk érdekében igyekszem én is növekedni, és segítem a másikat, hogy minél jobban kibontakozhasson ő is. De figyelni kell arra is, hogy ne meneküljek a másik elől a saját külön világomba.

– Tudatosan építeni kell a kapcsolatot ahhoz, hogy az egy életen át működjön. Önök mit tartanak ebben az építésben a legfontosabb teendőnek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>